Afsløring: Danske specialsoldater vidner til uhyrligt overgreb

14. november 2017 16:51 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Soldaterne har pligt til at meddele den slags hændelser.

Afsløring: Danske specialsoldater vidner til uhyrligt overgreb
Danske soldater har bevidnet mishandling af en krigsfange. Arkivfoto: Mads Nissen/Scanpix.

Danske jægersoldater har i forbindelse med en operation i Irak observeret overgreb på en tilfangetagen IS-kriger, oplyser Forsvaret.

Det skete søndag 5. november ved den irakiske by Al Qaim nær den syriske grænse.

De danske soldater så IS-krigeren blive ført gennem byen af en gruppe menige soldater – angiveligt fra den irakiske hær.

Fangen blev i den forbindelse tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær af soldaterne.

Jægersoldaterne var sammen med den irakiske al-Furat-brigade i gang med en offensiv mod Islamisk Stat, da de blev vidner til mishandlingen.

– Det var ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen, deres egen og Ali Al-Furat-soldaternes sikkerhed, skriver Forsvaret i en redegørelse om forløbet.

Kunne ikke identificere enhed

Ifølge Forsvaret har det ikke været muligt for de danske jægersoldater at identificere, hvilken specifik enhed de irakiske soldater tilhørte.

De tog heller ikke billeder eller video af overgrebet, fortæller oberst Jens Lønborg.

Ifølge ham er det første gang, at de danske soldater under den internationale koalition i Irak har været direkte vidner til overgreb.

– Det er første gang, vi har set det som øjenvidner.

– Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt, siger han til Ritzau.

Sagen er givet videre

Forsvaret har nu videregivet sagen til ledelsen af koalitionen i Irak.

– Det er altid trist med sådan nogle situationer, men det er begrænset, hvad vi kan gøre ved det.

– Vi kan kun rapportere om sagen og så håbe, at andre kan gøre noget ved det. Men det er en vanskelig situation, siger Jens Lønborg.

Danske soldater har, ifølge Forsvaret, pligt til at handle og melde, hvis de får mistanke til eller mistanke om, at nogen overtræder krigens love, som her.

Danmark har i øjeblikket cirka 200 soldater i Irak, hvoraf cirka en fjerdedel er jægersoldaterne, som støtter al-Furat-brigaden.

Tirsdag lagde regeringen op til, at der sendes yderligere 30 soldater afsted, som skal aflaste USA i bevogtningen af al-Assad-basen vest for hovedstaden Bagdad.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu