Afsløring: Disse veje får øget fartgrænsen

19. august 2017 19:27 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

150 kilometer landevej og 70 kilometer motorvej får øget hastigheden i forbindelse med den ny finanslov.

Som Newsbreak.dk fortalte tidligere lørdag, barsler regeringen med at hæve fartgrænsen på en række udvalgte veje i Danmark. Der er tale om 150 kilometer landevej og 70 kilometer motorvej, hvor man hos Vejdirektoratet mener, at man kan hæve hastigheden uden større risiko for ulykker, hvis man også investerer i vejsikkerheden.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har i forbindelse med nyhedens offentliggørelse udtalt sig i en pressemeddelelse.

– Hastighedsgrænserne skal give mening for den enkelte bilist. Hastigheder, der virker logiske, og som er forsvarlige for trafiksikkerheden, er nemmere for bilisterne at overholde end hastighedsgrænser, der virker ulogiske, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.

Positive reaktioner

Der bliver afsat 93,6 millioner kroner til forslaget, der skal bruges til at opsætte autoværn, fjerne faste genstande og på andre måder øge sikkerheden på de strækninger, hvor fartgrænsen øges. Newsbreak.dk har samlet oversigtskort over, hvor i landet fartgrænserne vil blive hævet. Disse kort man man se i galleriet.

Reaktionerne på regeringens idé er postive hos både FDM og Rådet for Sikker Trafik.

Torben Lund Kudsk, der er afdelingschef for FDM’s økonomiske-politiske sekretariat, er meget positiv over for idéen:

– Erfaringer både herhjemmefra og fra udlandet viser, at hvis bilisterne oplever, at hastighedsbegrænsningerne tager udgangspunkt i lokale forhold, så er de også mere tilbøjelige til at overholde dem.

– Derfor hilser vi en differentieret tilgang til hastighedsbegrænsninger velkommen, især når det også følges op af penge til sikrere vejforhold, siger han.

Hos Rådet for Sikker Trafik har dokumentationschef Jesper Sølund stor tillid til Vejdirektoratets beregninger.

Men han mener alligevel, at man kunne bruge de 94 millioner kroner bedre og mere balanceret.

Han henviser til Færdselssikkerhedskommissionen, der for nogle år siden kom med en række anbefalinger til, hvordan sikkerheden på vejen kan forbedres.

– Kommissionen anbefalede ikke at hæve hastigheden, men sagde derimod at det er en god idé at sænke hastighedsgrænserne lokalt, hvor der er kryds.

– Det kunne være en overvejelse værd, om man samtidig med, at man hæver hastigheden der, hvor det giver mening, også sænker den der, hvor der er stor risiko for ulykker, siger han.

Tanken er, at hastigheden skal hæves fra 80 til 90 kilometer i timen på de udvalgte landeveje samt fra 110 til 130 kilometer i timen på de tilsvarende motorveje.

Hvis forslaget ender i den endelige finanslov, går der op mod to år, før de nødvendige anlægsarbejder er gennemført og hastighedsbegrænsningerne bliver hævet.

Galleri: Disse lande- og motorvejsstrækninger får øget hastigheden med det nye forslag. 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu