ANNONCE

Aftale på plads: Nu kommer der hegn langs hele grænsen

22. marts 2018 09:43 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

For at beskytte dansk svineeksport er blå blok enige om at etablere et hegn, der strækker sig 70 kilometer.

Aftale på plads: Nu kommer der hegn  langs hele grænsen
Der skal opsættes et 70 kilometer langt og halvandt meter højt hegn langs den danske grænse til Tyskland. Foto: Claus Fisker/Scanpix

I kampen for at holde afrikansk svinepest ude af Danmark og dermed beskytte dansk svineeksport er regeringen og Dansk Folkeparti torsdag blevet enige om en række tiltag.

Blandt andet er blå blok enig om etableringen af et vildsvinehegn ved den dansk/tyske grænse.

– Jeg vil ikke løbe nogen risiko. Det er en milliardeksport på 11 milliarder kroner årligt, som vi risikerer at sætte over styr, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

– Ved udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil al eksport til tredjelande øjeblikkeligt lukke.

– Et hegn vil både holde eventuelle inficerede vildsvin fra at løbe over grænsen og gøre indsatsen med at få udryddet vildsvinene i Danmark lettere for jægere, siger ministeren.

Det kræver en ny lov at etablere hegnet. Det strækker sig knap 70 kilometer langs grænsen. Det forventes, at hegnet bliver 1,5 meter højt, mens det graves cirka 50 centimeter ned i jorden.

Hegnet får ingen indflydelse på vejtrafikken, og der opsættes færiste eller låger ved gangstierne, der krydser grænsen.

Bøder hæves

Foruden hegnet hæves bødestørrelsen for overtrædelser, som medfører risiko for at bringe afrikansk svinepest til Danmark.

Bøderne kan falde ved utilstrækkelig rengøring af dyretransportere, ulovlig indførsel af fødevarer eller ulovlig fodring med madaffald.

Danish Crown bakker op om hegnet, siger topchef Jais Valeur i en pressemeddelelse.

– Desværre er afrikansk svinepest en reel trussel mod hele den danske produktion af grise.

– Og det kan virke voldsomt med et hegn langs grænsen, men der kan nærmest ikke gøres nok for sikre Danmark mod en sygdom, som dyrene vil lide under.

– Derfor er vi meget tilfredse med Miljø- og Fødevareministeriets omfattende initiativer for at beskytte den danske eksport af grisekød og ikke mindst de tusindvis af arbejdspladser på danske slagterier, siger Jais Valeur.

Fakta

Afrikansk svinepest

  • Afrikansk svinepest hedder på engelsk African Swine Fever (ASF), hvilket er den betegnelse, der anvendes i internationale sammenhænge.
  • ​​​​​​Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom​ hos svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.
  • Fra grisene smittes, til de viser symptomer, går der oftest 5-10 dage. Symptomerne er næsten identiske med de symptomer, man ser ved klassisk svinepest. Dog går der flere dage fra grisene smittes til de viser symptomer end ved klassisk svinepest. Der skal laboratorieundersøgelser til for at skelne de to sygdomme fra hinanden.
  • Ved positive diagnose skal den smittede besætning aflives. Kadaverne bortskaffes enten ved destruktion eller ved nedgravning. Rengøring og desinfektion skal godkendes af Fødevarestyrelsen.
  • Der oprettes 3 kilometer beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring smittede besætninger.
  • Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Onsdag kom det frem, at det fremover vil være tilladt at skyde vildsvin om natten. Altså døgnet rundt.

Ifølge ministeriet er der senest fundet afrikansk svinepest i Tjekkiet.

I alt er den danske svineeksport på 30 milliarder kroner årligt.

Afrikansk svinepest gør ingen skade på mennesker og andre dyr end vild- og tamsvin.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu