ANNONCE

Afviser at beskytte svindelmistænkt: Her er, hvad vi ved om kvinden

10. oktober 2018 18:32 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

For første gang har offentligheden haft mulighed for at overvære retsmøde i sag mod svindelmistænkt kvinde.

Afviser at beskytte svindelmistænkt: Her er, hvad vi ved om kvinden
I Københavns Byret afviser dommer Jens Stausbøll, at svindelmistænkt kvinde skal beskyttes af et navneforbud. Foto: Per Johansen/free

Sagen om en kvindes påståede millionsvindel i Socialstyrelsen er så alvorlig, at hun må tåle offentlig eksponering. En dommer i Københavns Byret afviser således onsdag forsvarer Nima Nabipours opfordring til, at det forbydes at gengive kvindens navn.

– For mig at se er der ingen tvivl om, at lovovertrædelsens grovhed og sagens samfundsmæssige betydning sammenholdt med den sigtedes betroede stilling gør, at jeg ikke nedlægger navneforbud, siger dommer Jens Stausbøll.

I minutterne forinden havde advokat Nima Nabipour begrundet sit ønske.

– Det vil være en alvorlig krænkelse af ikke bare min klient, men også af hendes pårørende, hvis hun bliver udstillet i medierne og på de sociale medier, sagde advokaten blandt andet.

Mørkelæggelse

Derfor valgte han da også øjeblikkeligt at kære kendelsen til landsretten. Hvis retten havde imødekommet forsvarerens anmodning, havde det ikke blot været forbudt at offentliggøre kvindens navn. Også oplysninger, som kunne medvirke til, at hun kunne identificeres, ville pludselig skulle mørkelægges.

Det ville have skabt den besynderlige situation, at det formentlig ville være i strid med loven at referere oplysninger, som eksempelvis børne- og socialminister Mai Mercado (K) tirsdag fremlagde på et pressemøde.

Her kom det frem, at den mistænkte er en kvinde på 64 år, og at hun har tilbragt omtrent 40 år af sit arbejdsliv i Socialministeriet.

Det blev også nævnt, at der var tale om en betroet medarbejder, og at hun betegnes som “superbruger”. Hendes svindel skal være foregået i forbindelse med udbetaling af penge fra satspuljen.

Allerede “fængslet”

Selv om offentligheden først fik kendskab til sagen tirsdag, var onsdagens retsmøde det tredje, hvor den 64-årige kvinde var hovedperson.

Anklager Kia Reumert oplyser onsdag, at kvinden allerede 30. september blev varetægtsfængslet in absentia. Det skete i et retsmøde i Odense.

Det var på den baggrund, at der efterfølgende kunne udstedes en international arrestordre på den eftersøgte.

Tirsdag var sagen for anden gang på programmet. Denne gang i Københavns Byret. Dette retsmøde blev holdt for dobbeltlukkede døre. Temaet for den seance afviser anklagemyndigheden at røbe.

Selv om det med onsdagens kendelse fortsat er lovligt at nævne den mistænktes navn, afholder Ritzau og Newsbreak.dk sig fra at bringe det. Beslutningen skyldes først og fremmest, at sagen endnu er på et indledende stadie. Her under kan du dog læse, hvad vi reelt ved om kvinden.

Fakta

Den mistænkte

Over en årrække – fra 2002 til 2018 – lykkedes det tilsyneladende en central medarbejder i Socialstyrelsen at flytte ikke mindre end 111 millioner kroner fra styrelsens kasser til sine egne lommer.

Den mistænkte – en 64-årig kvinde – er internationalt efterlyst.

Læs mere om hende her:

* Afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Var ansat i mere end 40 år og har modtaget dronningens fortjenstmedalje i sølv for sit arbejde i styrelsen.

* Har en villa i Hvidovre ved København.

* Politianmeldt 25. september 2018 – mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbigt på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti.

* Svindlen skulle være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Kvinden var såkaldt superbruger af Socialstyrelsens it-systemer.

* I styrelsen har hun blandt andet været ansvarlig for satspuljen, der er penge øremærket særligt udsatte grupper i samfundet.

* “Hun har haft særlige rettigheder og privilegier, og hun har haft en betroet stilling i tilskudsadministrationen,” forklarede departementschef i Børne- og Socialministeriet Jens Strunge Bonde under et pressemøde om sagen mandag.

* Hun er på fri fod i udlandet og er derfor efterlyst internationalt.

* Kvinden er blevet varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – efter et retsmøde for dobbeltlukkede døre.

* Hendes advokat, Nima Nabipour, fortæller til Ritzau, at han er i kontakt med kvinden. Men han vil ikke røbe, hvordan hun forholder sig til sagen.

* Til hendes adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomheden blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø -og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personligt konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og “et lille” indestående i et dansk pengeinstitut.

* Ifølge Jyllands-Posten viser billeder af den 64-åriges hus fra 2016, 2017 og maj 2018, at der har været parkeret biler af stor værdi uden for kvindens hjem i Hvidovre – herunder en Mercedes, en Audi og en Range Rover.

* Avisen skriver også, at den mistænkte ejer flere virksomheder i udlandet sammen med sin datter.

* Virksomhederne har at gøre med køb og salg af heste.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, Virk.dk, Politiken og Jyllands-Posten.

Kvinden er ikke til at komme i kontakt med.

Sådan gjorde hun

Efter at pengene var blevet udbetalt, ændrede kvinden angiveligt kontonumrene tilbage til de oprindelige, så ingen fattede mistanke. Det skriver Ekstra Bladet, der er kommet i besiddelse af et fortroligt dokument fra Statsadvokaten.

Ekstra Bladet skriver, at ændringerne i systemerne angiveligt foregik ved, at den sigtede oprettede fiktive projekter og fiktive tilskudsmodtagere.

Desuden skete det ifølge politiet ved, at hun rettede beløbsmodtageren af tilskudsbeløb, som blev ydet. Efterfølgende overførte hun resten af pengene til sig selv.

Pengene blev på denne måde overført direkte fra tilskudsadministrationens systemer til systemet Navision Stat Kreditormodul. Herefter blev de derfor automatisk sendt videre til den sigtedes egne konti, skriver Ekstra Bladet.

Sagen så offentlighedens lys tirsdag, da børne- og socialminister Mai Mercado (K) inviterede til pressemøde.

Det var den 25. september, at kvinden blev politianmeldt – mistænkt for groft underslæb. Dagen efter blev hun suspenderet fra sit job.

Det er uvist, hvornår kvinden sidst er set. Men den 30. september valgte en dommer i Odense at varetægtsfængsle hende in absentia. Det sker, når hovedpersonen ikke selv var til stede.

Det var på den baggrund, at der efterfølgende kunne udstedes en international arrestordre.

Kvinden blev torsdag erklæret personligt konkurs ved Sø- og Handelsretten.

Tirsdag oplyste kurator Boris Frederiksen, at han foreløbigt har beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og “et lille” indestående i et dansk pengeinstitut.

Ritzau har forsøgt at komme i kontakt med kvinden både per telefon og mail. Hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu