Afviste børn fortsætter i danske skoler

15. februar 2013 10:22 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Afviste børn fortsætter i danske skoler
Billede mangler

De lever som de fleste andre børn i Danmark. De går i skole, i klub og hygger sig med venner og veninder. Men de må egentlig ikke være i Danmark.

 

Politiken har talt med to tyrkiske piger, der bor i Danmark med deres tyrkiske far i Albertslund, og som for fem år siden fik afvist deres ansøgninger om opholdstilladelse. De har hverken CPR-nummer i det danske system eller sygesikringskort, men er ikke blevet sendt ud af landet.

»Jeg vil gerne bo her, jeg vil gerne have en god uddannelse. Rejser jeg til Tyrkiet, ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg kender ikke rigtig nogen mere,« siger den ene af søstrene, der er 13 år, og som voksede op i Tyrkiet sammen med sin søster.

Da forældrene blev skilt, flyttede faren, der blev tildelt forældremyndigheden. Pigerne blev i Tyrkiet, men da de blev lidt større, besluttede familien at sende dem til Danmark. Her fik faren afvist familiesammenføring med den begrundelse, at pigerne var blevet for store til at blive integreret i Danmark. Men de danske myndigheder har ikke sendt dem hjem.

Forældrene har bedt advokat Anders Christian Jensen om at føre sagen for dem, og advokaten siger til Politiken, at han fører sager for yderligere 38 børn i lignende situationer.

Derudover har Politiken dokumentation for, at 19 børn fra forskellige kommuner er i samme båd som de to tyrkiske søstre.

Red Barnet mener, at der er tale om et klart brud på FNs Børnekonvention.

»De svigter barnets tarv. Børns rettigheder er ganske klart blevet overtrådt,« siger generalsekretær Mimi Jakobsen til Politiken.

Hun er rystet over, at børnene har levet i usikkerhed i så lang tid.

»Forestil dig, at du ikke vidste, hvilke venner du har, eller hvilket sprog du skulle tale om et halvt år eller i morgen. Sådan nogle kæmpe spørgsmål kan man jo ikke lade børn gå og tumle med,« siger Mimi Jakobsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu