Aioli tilbagekaldes efter farligt listeria-fund

26. marts 2018 15:18 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Selskabet Eksotiske Delikatesser trækker hvidløgsmayonnaise tilbage efter fund af listeria.

Del:

Selskabet Eksotiske Delikatesser trækker et aioli-produkt tilbage på grund af fund af listeria. Det oplyser selskabet i en meddelelse.

(Opdatering 27. marts: Du kan i galleriet til denne artikel se et billede af den tilbagekaldte fødevare). 

Aiolien, der er en hvidløgsmayonnaise, er solgt i 23 butikker. Det oplyser Oktay Erdem, salgschef i Eksotiske Delikatesser, til Newsbreak.dk.

Ritzau skriver, at varen blandt andet er solgt i én Brugsen, tre Meny, en Spar og en Min Købmand. Varen er også solgt i 12 Løvbjerg-butikker.

Butikkerne er spredt i hele landet fra Frederiksværk og Taastrup i øst til Nykøbing Mors og Struer i det nordvestlige Jylland.

Varen må ikke spises

Produktet er en aioli på 160 gram, der er pakket 15. marts og har en holdbarhed til 19. april i år.

Hvis man har en sådan aioli stående, kan man kassere den eller levere den tilbage til butikken, man har købt den i.

Ifølge producenten er der risiko for meningitis, sjælden blodforgiftning, hovedpine, feber og symptomer.

En listeria-infektion er en fødevarebåren sygdom. Den skyldes en infektion med bakterien listeria monocytogenes. Listeria smitter ikke fra person til person og findes i hele verden.

Virksomhed undersøger sagen

Hvis man har et svækket immunsystem, er der risiko for at blive alvorligt syg med listeriose, hvor dødeligheden er cirka 25 procent.

Hvis man har fået en listeria-infektion, skal den behandles med antibiotika.

I 2014 blev der fundet store mængder listeria-bakterier hos en virksomhed, der solgte rullepølser.

Dengang resulterede det i 17 dødsfald, og 41 mennesker blev smittet.

Oktay Erdem fortæller til Newsbreak.dk, at virksomheden modtog besked om listeria-fundet om morgenen 26. marts, og at man samme dag har sat tilbagetrækningen igang.

– Der er intet ved andre produkter fra samme dag, men vi er selvfølgelig igang med at se, hvordan der er kommet listeria i dette produkt, siger Oktay Erdem til Newsbreak.dk.

Fakta

Listeria

  • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
  • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
  • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
  • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
  • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
  • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
  • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
  • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
  • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
  • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu