Aktieindeks slår nye rekorder – Nedtur på vej?

6. marts 2013 12:11 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Aktieindeks slår nye rekorder - Nedtur på vej?
Billede mangler

Det toneangivende amerikanske Dow Jones er det indeks, journalister, analytikere og økonomer verden over oftest refererer til, når emnet er amerikanske aktier. Dow Jones’ svingninger en god strømpil for, hvordan det går med amerikansk økonomi.

Derfor er der dag en nærmest ekstatisk stemning i den finansielle sektor, efter at Dow Jones i går lukkede i ny “all time high”. Med en stigning på 0,90 procent slog indekset en næsten syv år gammel lukkerekord fra september 2007. Et andet af de toneangivende indeks, SP 500 lukkede i går i højeste niveau siden oktober 2007, og er nu kun to procent fra all time high.

Tager man det tredje toneangivende indeks, Nasdaq med i ligningen vidner de tre store indeks i USA – med stigninger mellem syv og ni procent indtil videre i år – om bemærkelsesværdig optimisme blandt analytikere.

I Europa er stemningen også god, omend noget mere delt. De ledende indeks i Madrid, Frankfurt og Paris er steget mellem tre til fire procent, mens det britiske ledende FTSE 100-indeks er røget i vejret med ni procent i år. Det ledende danske C20 CAP-indeks er i en liga for sig selv med en stigning på over 13 procent.

Regnskaber, centralbanker og nøgletal hiver op

Forklaringen er en cocktail er flere tendenser. En af dem er, at de store selskaber – ikke bare i USA, men også her i Europa – simpelthen leverer varen. Vi er i øjeblikket ved at afslutte en regnskabssæson, hvor langt størstedelen af virksomhederne har overgået egne og markedets forventninger, især på indtjeningssiden.

Derudover har de øverstkommanderende i verdens største centralbanker i løbet af de seneste uger forsikret, at de fortsat vil holde en hånd under markederne, hvilket blandt andet omfatter fortsættelse af det meget omfattende obligationsopkøbsprogram i USA til en værdi af 85 milliarder dollar hver måned. Og endelig er finansmarkederne på det seneste blevet oversvømmet af en strøm af positive nøgletal.

Amerikanske virksomheder er optimistiske

Helt aktuelt fik vi går det såkaldte ISM-erhvervstillidsbarometer, der viste, at virksomhederne indenfor servicesektoren i USA ser noget mere positivt på økonomien end ventet. Et tegn på, at den amerikanske privatforbruger er i hopla, siger Michael Borre, chefrådgiver i Nordea.

»Hvis vi ligger de her tal fra servicesektoren sammen med dem vi fik fra produktionsvirksomhederne for nogle dage siden, så svarer det faktisk til, at privatforbruget i første kvartal vil være vokset ganske pænt med 2,8 procent,« siger han til Berlingske Business og fortsætter:

»Og det er vigtigt i relation til den her berømte Fiscall Cliff i USA, hvor nogle skattelettelser blev videreført, men nogle også fik lov til at løbe ud. Der kunne man godt frygte, at det ville få en effekt på privatforbrugere. Men de seneste tal tyder altså ikke på, at privatforbruget er gået helt i stå i USA – tværtimod,« siger Michael Borre.

Udsigt til korrektion på markederne

Men spørgsmålet er, hvornår aktiefesten begynder at ebbe ud. På det seneste har flere analytikere og økonomer sluttet sig til koret af pessimister, der mener, at vi styrer mod en såkaldt korrektion på de globale aktiemarkeder, hvor investorerne vil få et wake up-call og blandt andet blive nødt til at forholde sig til, at der stadig er skrumpende økonomier og gældsproblemer i flere sydeuropæiske lande, og at de amerikanske politikere stadig har så vanskeligt at blive enige om landets husholdningsbudget, at der er udsigt til voldsomme besparelser i den offentlige sektor.

En af pessimisterne er ledende redaktører hos CNN Money, Paul R. La. Monica, der i dag i et indlæg på sin blog med titlen: »Dow Jones? Who cares? Economy still stinks!« advarer om, at investorerne på et tidspunkt bliver nødt til at nedjustere deres til den realøkonomiske virkelighed.

Herhjemme er analytikere delte på spørgsmålet om, hvorvidt der på kort sigt kommer en korrektion på markederne med aktiefald.

Hos Nordea ser Michael Borre en risiko for aktiefald, men han er dog blevet opmuntret af den forholdsvis beskedne negative reaktion hos investorerne på, at Italiens valg endte i kaos og at amerikanerne ikke kunne nå til enighed i budgetforhandlingerne.

»Det er var to af de største risikofaktorer, der har ligget foran os. Og det sjove er, at der ingen af dem, der endte med et godt resultat for aktiemarkederne. Alligevel har Dow Jones i går sat kursrekord,« siger han og fortsætter:

»Alt andet lige så gør det os lidt mere optimistiske. Når det er sagt, så tror vi stadig, at vi står overfor en periode, hvor kurserne bliver meget svingende. Vi tror, at vi får en periode med større udsving, end vi har været vant til det på det seneste,« siger Michael Borre.

2013 bliver stærkt aktieår

Alligevel er der blandt de store banker herhjemme bred enighed om, at 2013 bliver et stærkt aktieår, spådommene om årets afkast er forskellige, men de fleste peger på generelle kursstigninger på over 10 procent.

Hovedforklaringen er, at der i øjeblikket reelt set ikke findes noget attraktivt alternativ til aktier. Centralbankernes voldsomme opkøb har nemlig betydet, at renterne – dvs. betalingen for at investere i obligationer – er presset helt i bund.

»Aktier er stadig meget attraktivt prissat sammenlignet med, hvad man kan få i obligationsmarkedet. Det er altså en meget meget stærk drivkraft for, at investorerne vil blive ved med at bevæge sig ind på aktiemarkederne,« siger Michael Borre.

Høj rente på aktier vs. obligationer

For at kunne sammenligne investeringer i aktier og obligationsrenten kan man omregne overskuddet på aktierne til en såkaldt investeringsrente, der kan sammenlignes med obligationsrenten. Investeringsrenten får man ved at tage den reciprokke værdi af et selskabs P/E-værdi (som er selskabets aktiekurs divideret med nettooverskuddet)

“I øjeblikket får man en indtjeningsrente på cirka syv procent i det globale aktiemarked. Og det ligger egentlig sådan cirka der, hvor det plejer at være. Men den rente man kan få i obligationsmarkedet er meget lavere, især hvis man investerer i nogle af de mere sikre statsobligationer, som har renter på nede omkring to procent,« siger Michael Borre og fortsætter:

»Det er vigtigt at understrege, at risikoen ved at investere i aktier overordnet set er større. Men de her renteniveauer er et udtryk for, at hvis du tør tage risikoen på aktiemarkedet lige nu, så bliver du usædvanligt godt belønnet. Fordi forskellen mellem de to renter er meget større, end den plejer at være,« siger Michael Borre.

Den vigtigste milepæl for investorerne i denne uge er den månedlige arbejdsmarkedsrapport for det amerikanske arbejdsmarked, som kommer fredag eftermiddag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu