Akuttelefon: Stop med at ringe

29. februar 2020 10:55 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Akuttelefonen 1813 bestormes af nervøse corona-opkald.

Region Hovedstadens akuttelefon, 1813, bestormes i øjeblikket af bekymrede – raske – borgere, der ringer med spørgsmål om coronavirus.

Det skal de lade være med.

Artiklen fortsætter under videoen

Det skriver Region Hovedstadens Akutberedskab på Twitter:

Råd skal i stedet søges på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Bliv væk

Tidligere har også apoteker henstillet til, at man ikke dukker op, hvis man er nervøs for at blive smittet.

Har man symptomer som feber, hoste, synkesmerter og vejrtrækningsproblemer og tilmed mistanke om, at det kan være coronavirus, skal man ikke møde personligt op på apoteket for at hente medicin – ligesom man ikke skal møde op hos den praktiserende læge. Her er det gode råd, at man skal ringe i stedet for. Det samme gælder for apoteksbesøg.

– Hver dag kommer der i gennemsnit 150.000 personer ind ad døren på de danske apoteker, og vi har et ansvar for at sikre både kunder og personale imod smitte med COVID-19, siger Birthe Søndergaard.

I galleriet ovenfor kan du se, hvad bør gøre for at undgå smitte.

– Hvis man er nervøs for at være blevet smittet, og har man brug for medicin, skal man ringe til apoteket og tale med dem om muligheden for at få den bragt ud med apotekets bud eller sendt med posten.

Apotekerne har de seneste uger oplevet en nærmest eksplosiv efterspørgsel efter mundbind og masker, som i visse andre lande er blevet synlige i gadebilledet som værn mod den nye virus. Efterspørgslen har været så stor, at de er udsolgt på mange apoteker. Men det forventes, at der vil komme nye forsyninger i næste uge.

Salg mangedoblet

Desuden er salget af desinficerende gel og servietter mangedoblet på apotekerne inden for den sidste uge. Det tyder ifølge Birthe Søndergaard på, at danskerne har taget informationen om god håndhygiejne til sig.

”Det er det bedste middel mod at blive smittet med en virus, og anbefalingen lyder på hyppig og korrekt håndvask. Er man ikke lige i nærheden af vand og sæbe, kan man benytte håndsprit.”

Til gengæld anbefaler de danske myndigheder ikke, at man bruger mundbind eller ansigtsmaske, medmindre man har symptomer på at være smittet med coronavirus eller er i tæt berøring med en smittet person.

Tre danskere smittet

Den tredje, der er smittet med coronavirus blev lørdag morgen annonceret.

Han er ansat på Aarhus Universitetshospital:

– Det drejer sig om en medarbejder fra Aarhus Universitetshospital, som har været i tæt kontakt med en italiener. De har mødtes i München, og medarbejderen er blevet smittet der, siger ledende overlæge Lars Østergaard.

Han understreger, at den danske medarbejder isolerede sig selv, så snart han fik at vide, at den italienske person var smittet.

Forinden var han dog på arbejde i tre dage.

Medarbejderen blev testet fredag. Efter at det blev bekræftet, at han var smittet, gik myndighederne i gang med at opspore de personer, som medarbejderen var været i tæt kontakt med.

Ifølge Anne Hempel-Jørgensen, overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed, vil omkring 30 personer blive sat i hjemmekarantæne, fordi de har været i kontakt med medarbejderen.

Hun understreger, at samtlige danskere, der foreløbig er blevet testet positiv for virusset, er blevet smittet i udlandet.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu