Al-Qaeda kan være stækket i Nordafrika

3. marts 2013 16:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Al-Qaeda kan være stækket i Nordafrika
Billede mangler

MALI: En af verdens mest eftersøgte terrorister, Mokhtar Belmokhtar, meldes dræbt i Mali blot dagen efter, at soldater fra den maliske tog livet af et andet højtstående al-Qaeda-medlem, Abdelhamid Abou Zeid.

 

Belmokhtar, der angiveligt er blevet dræbt af militær fra nabolandet Tchad, menes at være manden, der i januar orkestrerede gidselaktionen på et gasanlæg i Algeriet, hvor mindst 37 personer fra flere internationale virksomheder blev slået ihjel.

Ifølge Rasmus Alenius Boserup, forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, er der tale om en betydelig sejr for den fransk-ledede antiterrorkampagne, hvis det virkelig er lykkedes at uskadeliggøre to så højtprofilerede ledere af al-Qaedas nordafrikanske gren.

»Zaid styrede den del af al-Qaeda i Nordafrika, der var aktiv i Mauretanien, og Belmokhtar førte an i området omkring Mali. Viser det sig, at de to terrorledere er blevet taget ud på så kort tid, er det ret så markant for antiterrorkampagnen,« siger Rasmus Alenius Boserup, der har specialiseret sig i nordafrikanske forhold.

Terrorgrupperinger som al-Qaeda har dog altid løjtnanter, der er klar til at tage over, understreger han.

»Det plejer ikke at være et problem for dem at finde personer, der selv mener, at de kan træde i deres sko, og som organisationen hurtigt kan udpege. Det, der kan vise sig svært, er at finde folk med den samme strategiske kompetence og samme vision for, hvad organisationen skal. Der er mulighed for, at drabene svækker organisationen, ligesom der er en mulighed for brutalisering, idet det politiske spil nu kan blive mindre vigtigt,« vurderer Rasmus Alenius Boserup.

Frankrig, der støttes militært af adskillige afrikanske nationer i Mali, kunne søndag ikke bekræfte det mulige drab på Mokhtar Belmokhtar.

Belmokhtars gruppe går under navnet Khaled Abul Abbas-brigaden, et pseudonym, som flittigt er blevet brugt i hans karriere, der begyndte som 19-årig i en afghansk træningslejr under det USA-støttede oprør mod besættelsesmagten fra Sovjetunionen. Senere arbejdede han under al-Qaedas vinger i Al-Qaeda i det Islamiske Maghreb (AQIM) – en gruppe af radikale islamister, som erklærede krig mod den algeriske stat i 1990erne.

Ifølge den britiske udenrigsminister, William Hague, vil det få stor betydning for terrorbekæmpelsen i det Nordafrika, hvis drabet på Belmokhtar er en realitet.

»Det ville være et stort slag mod terrorisme og de kriminelle netværk omkring denne mand. Det betyder ikke, at problemerne i Mali er løst. Der er stadig meget at gøre for at fremme en politisk proces i landet,« understreger Hague ifølge flere internationale medier.

Mindst 50 islamistiske oprørere med forbindelse til al-Qaeda blev søndag dræbt i kampe med soldater fra Frankrig og Tchad, og samme dag røg det franske tabstal i Mali op på tre.

Fredag sagde Frankrigs præsident, Francois Hollande, at operationen i Mali er inde i sin afsluttende fase.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu