ANNONCE

Alarm i stor boligblok: Frygt for livsfarlig bakterie i vandrørene

13. februar 2018 09:59 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Frygt for legionella i en af Esbjergs største boligejendomme fik udlejer til at handle hurtigt.

Alarm i stor boligblok: Frygt for livsfarlig bakterie i vandrørene
Mistanke om legionella krævede hurtig handling i en stor udlejningsejendom i Esbjerg. Foto: Scanpix

I weekenden fik en del beboere i en af Esbjergs største boligblokke en bekymrende meddelelse. Alle beboere i ejendommen på Mølleparkvej 3 fik nemlig en advarsel om, at der muligvis var legionella-bakterier i vandrørene. Det skriver jv.dk.

Det var Styrelsen for Patientsikkerhed, der udløste storalarmen, da der var konkret mistanke om, at en beboer i ejendommen var smittet med den ekstremt dødelige sygdom udløst af legionella, legionærsyge.

Derfor fik udlejningsfirmaet, Thylander Gruppen, travlt med at tilkalde vvs-medarbejdere, der kunne sørge for at hæve temperaturen på det varme vand i rørene, så man var sikker på, at eventuelle legionellabakterier ikke kunne overleve. Samtidig måtte de rundt til lejlighederne og sørge for at lade vandet løbe i 15 minutter, så eventuelt inficeret vand blev skyllet ud.

– Det er klart, at når vi får sådan en besked på embedslægen, så tager vi alle de nødvendige forholdsregler, selvom vi ikke kan vide, om smitten er sker i vores ejendom, fortæller Lars Coops-Pedersen, der er ekstern ejendomsinspektør i Thylander Gruppen, til jv.dk.

Der skulle ikke længere være nogen risiko for smitte med legionella i bygningen.

Fakta

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu