ANNONCE

Allan og Jacob giver hjemmelavet respirator væk

31. marts 2020 06:27 | Af: Newsbreak.dk

To østjyder har lavet en prototype på en respirator, som de vil give til sundhedsvæsnet - hvis de vil have den, og der bliver behov.

Det er blot en håndfuld dage siden, at en maskinmekaniker og en VVS-ingeniør med Ole Opfinder-gener i blodet afleverede en prototype på en egenproduceret respirator til at redde liv midt i corona-krisen.

I dag skal de så hente den respirator, som er tænkt som gave til at masseproducere for sundhedsvæsenet, hvis behovet skulle opstå.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det skriver TV2 Østjylland.

– Da vi var blevet plantet derhjemme og ikke måtte komme ud til vores normale kunder, så tænkte vi, at vi skulle gøre et eller andet for at komme over det her hurtigst muligt. Vi vil gerne lave noget, der kan gøre en forskel, siger maskinmekaniker, Allan Stensgaard fra Randers.

– Den største forskel, man kan forestille sig, det må være at redde mennesker. Så derfor er det mega fedt at få lov til at lave sådan noget her. Vi håber, at der er nogen, der vil tage imod den – men samtidig håber vi aldrig nogensinde, at den kommer i brug, siger Jacob Lund, der til daglig er VVS-ingeniør i Vejle, til TV2 Østjylland.

Kan være brug for respiratorer

Normalt ville Aaarhus Universitetshospital aldrig tage imod medicinsk udstyr fra gaden. Men midt i en verden i opbrud, sker der undtagelser. Og da landet lukkede ned, ønskede de to at hjælpe et presset sygehusvæsen.

– Hvis den kommer i produktion og bliver brugt, så vil vi være sindssygt glade for at have lavet noget, der kan hjælpe til, siger Allan Stensgaard.

Antallet af smittede udvikler sig dagligt, og det vides ikke, hvor mange respiratorer, der er brug for. Men i det værst tænkelige scenarie beskriver Sundhedsstyrelsen, at der akut kan være brug for næsten 1.000 respiratorer i Danmark.

Med lidt forberedelsestid regner de to med at kunne producere mellem 400-500 respiratorer om dagen. Og håbet er, at den ikke kun kan redde liv inden for landets grænser.

– Sådan som den ser ud lige nu, er der jo ingen mennesker, der skal kobles på den. Men den er tænkt som en gave, man kan løfte videre til at give en god tryghed. Vi drømmer om, at den kan hjælpe i Italien, Spanien og USA og andre steder, hvor man er på bagkant lige nu, siger Jacob Lund til TV2 Østjylland.

Skal bruges som sidste mulighed

Aarhus Universitetshospital har tilbudt opfinderne at teste udstyret for dem. Og selvom det hverken bliver en del af sygehusets plan A, B, C eller D, så kan den måske blive brugbar i absolutte nødsituationer.

– Den vil kunne holde liv i folk. Det er det, som vi hører fra alle dem, vi spørger. Men det er den sidste mulighed, man hiver ud af skabet, siger Jacob Lund.

Knap 1000 respiratorer i landet

Statens Serum Institut vurderer, at der er omkring 925 respiratorer i Danmark. 116 ekstra kan skaffes ved at gå til Forsvaret, universiteterne, privathospitaler og sågar dyrehospitaler. Men der går lidt tid endnu, før det bliver aktuelt.

– Lige nu er der ikke behov for flere respiratorer. Når man begynder at åbne landet lidt mere op, og der kommer lidt mere aktivitet, så vil vi også se flere smittede blive indlagt. Og der kan det blive godt at have noget i beredskab, siger ledende overlæge på AUH’s afdeling for infektionssygdomme, Lars Østergaard, til TV2 Østjylland.

– Jeg ser egentlig fortrøstningsfuldt på udviklingen. Vi får ikke så voldsomt et forløb med den her epidemi, som vi har set i Italien og Spanien – det tror jeg, jeg kan sige med overbevisning i stemmen. Og så får vi et mildere forløb, som strækker sig over længere tid, siger Lars Østergaard.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu