Alt for lidt undervisning på universiteterne

28. juni 2012 07:10 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Alt for lidt undervisning på universiteterne
Billede mangler

For lidt og for uvidenskabelig undervisning. Det er konklusionen fra Rigsrevisionen i et udkast til en beretning, som kritiserer universiteterne skarpt, skriver Politiken torsdag.
De studerende på humaniora og samfundsfag får for få timer, og for meget af undervisningen varetages ikke af forskere.
Konsekvensen er deltidsstudier og uddannelser, der ikke lever op til universitetslovens krav om, at undervisningen skal være baseret på forskning.
– Universiteterne styrer generelt hverken strategisk eller økonomisk efter at sikre de studerende et minimum af forskningsbaseret undervisning, hedder det i beretningen, som Politiken er i besiddelse af.
Beretningen kritiserer, at universiteterne siden 2010 har fået 4.000-5.000 kroner mere om året per studerende på humaniora og samfundsfag, uden at det har givet mere og bedre undervisning.
På humanistiske uddannelser er de ugentlige timetal i gennemsnit otte timer på bachelorniveau og fem timer på kandidatniveau.
Samtidig er forskere, ifølge beretningen, sjældne gæster som undervisere på samfundsvidenskabelige fag:
– Rigsrevisionen har set eksempler på uddannelser, hvor forskere varetager helt ned til 20-30 procent af undervisningen, som der står.
Det er langt dårligere vilkår, end studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser har. Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Torben Holm, siger til Politiken:
– Det er under al kritik og bekræfter, hvad vi fra studerendes side har sagt i årevis: På flere fag er der reelt tale om selvstudier med sporadisk undervisning.
– De studerende er svigtet groft både af både universiteternes ledelse og af Uddannelsesministeriet, som skal sikre dem en ordentlig uddannelse, siger Torben Holm.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu