Alt for mange af os bryder denne lov når vi kører bil

12. december 2018 20:18 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Rådet for Sikker Trafik reagerer med en opfordring i selskab med blandt andet politiet.

Alt for mange af os bryder denne lov når vi kører bil
Alt for mange sidder bag rattet, når de egentlig burde sidde på passagersædet. Genrefoto.

860 bilister er i den seneste tid blevet spurgt om det samme, og 15 procent af dem har afgivet et svar, der får både Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og Politiet til at råbe op. De 15 procent har svaret, at de inden for det senete år har kørt bil dagen efter en aften med alkoholindtag, til trods for at de var i tvivl, om deres promille var for høj.

–    Spritkørsel er hvert år skyld i, at alt for mange mennesker enten kommer til skade i trafikken og skal leve med mén resten af livet eller i værste fald omkommer. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man ikke køre. Hvis du har været til fest til ud på natten, så lad bilen stå til om eftermiddagen, før du kører nogle steder, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Resultatet af undersøgelsen har fået Rådet for Sikker Trafik, politiet og Trygfonden til i fællesskab at opfordre danskerne til at lade bilen stå dagen efter eksempelvis en julefrokost. Håbet er, at det giver færre spritbilister og færre ødelagte liv.

Rådet for Sikker Trafik skriver, at 13% adspurgte bilister, der havde mistet kørekortet på grund af spritkørsel, mistede det fordi de kørte dagen efter, at de havde drukket.

–    Ud over at man udgør en stor risiko i trafikken, hvis man kører rundt med for meget alkohol i blodet, så kan det også have en stor social betydning, hvis man mister kørekortet. Det kan betyde, at man ikke kan passe sit arbejde, og dermed mister sit eksistensgrundlag, hvilket både rammer den enkelte og familien. Så lad bilen stå, hvis du har drukket og er i tvivl om din promille, siger René Højer, programchef i TrygFonden, i pressemeddelelsen.

Politiet er på jagt

478 danskere blev i december 2017 sigtet for spirituskørsel, og igen i år er politiet på gaderne med indsatser, der skal indfange og straffe fulde bilister. Politiet er på gaden både på dagen, folk har drukket igennem – og dagen derpå. 

–    I hele landet er der kontrol både om aftenen, natten og i morgentimerne. Så man skal ikke tage chancen hverken lige efter festen eller dagen derpå, da man risikerer at køre galt eller blive stoppet af en patrulje, siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i pressemeddelelsen.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu