ANNONCE

Altædende kryb: Sådan må du ikke opbevare dit tøj

22. oktober 2019 11:54 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

En simpel løsning forhindrer dels stinkende skimmelsvamp, dels at pelsklannere og møl mæsker sig i din minkpels eller læderhandsker.

Efteråret har kastet kølige temperaturer over det ganske danske land.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Har du allerede fundet uldfrakken og de forede vanter med pelskant frem, så sørg for at trække i dem jævnligt – og pak det tøj, du ikke bruger, i en hård plastkasse.

Ellers kan de baskende møl og de ovale biller pelsklannere mæske sig i sagerne, advarer skadedyrsspecialist John Mogensen, indehaver af AJ Skadedyrskontrol.

– Det er ikke nok at lægge det i en blød pose, for dem kan skadedyrene trænge gennem. De er begge usynlige snigere, som lægger bittesmå æg. Man opdager dem først, når skaden er sket, og larverne har gnavet hul i tøjet. Og så må man i gang med den helt store aktion, siger han.

Frys dem ihjel

Er tøjet trods invasionen stadig i pæn og brugbar stand, skal det lægges i en fryser med en temperatur på minimum minus 18 grader i to døgn for at slå æg og larver ihjel.

Alternativt skal det varmeblæses i mindst fem timer ved en temperatur på i hvert fald 60 grader. Er du så heldig at have en sauna, så læg tøjet derind. Ellers kan du leje varmetelte hos skadedyrsbekæmperne.

Møl og pelsklannere foretrækker ikke kun at lægge æg i jakker og frakker, men også i møblementet. I gamle dage bankede man tæpper udenfor. I dag støvsuger de fleste dem. Men larverne kan godt gemme sig på undersiden.

Fakta

Udryd møllene i tøjet

– Vask ved 50 grader. Det slår møllene ihjel.
– Frys tøjet. Put tøjet i fryseren 3-4 døgn ved -18°C, så slår du møl, larver og æg ihjel. Husk, at du ikke må pakke tøjet for tæt i fryseren, så kan den kolde luft ikke cirkulere, og du når ikke ned på -18°C.
– Brug varme. Udsættes møllene for minimum 41°C i 4 timer, dør de. Læg fx tøjet i en ovn eller pak det i en sort plastikpose og læg det ud i solen en varm sommerdag. Husk blot, at der konstant – skal være minimum 41°C i posen for at dræbe møllene.
– Kemisk rensning er også effektivt til tøj eller pels, der ikke tåler vask.
– Pak tøjet ind. Når alt tøj er behandlet mod møl, er det en god idé at pakke det tøj, du ikke bruger jævnligt, ind i tætsluttende plastikposer.

Kilde: Bolius

– Det er der, sprøjtebehandlingen kommer ind. Når først larverne har spist sig mætte, er overlevelsesstrategien at gå i hi steder, hvor de kan være i fred. Selv i moderne byggeri kan der være revner og sprækker, hvor de kan gemme sig. Men det er klart, at jo nyere eller mere renoveret boligen er, jo lettere er det at komme af med skadedyrene, siger Mogensen.

En anden plage

Endnu en usynlig sniger er ikke et kryb, men kommer også udefra, nemlig fugten.

Kan du ikke klemme sommertøjet ind i skabet i vintersæsonen, så læg det ned plastikkasser i boligens tørrere rum, råder Charlotte Fischer, faglig leder i tekstiler ved Teknologisk Institut.

– Hvis tekstile fibre bliver fugtige, vil de med tiden blive nedbrudt og jordslået. Så opbevar det tørt, og vær sikker på, at eventuel fugt er fordampet, inden du pakker det ned. I værste fald kan der udvikles skimmelsvamp, siger hun.

Har du kun plads i kælderen eller på loftet, skal du sikre dig, at tøjet er knastørt, inden du pakker det ned.

Er der kun plads i soveværelset, så læg tøjet i bedrollers, eller pak det ned i plastikposer, sug luften ud med en støvsuger, og læg det under sengen. Men sørg for, at det ikke ligger klods op ad madrassen, for den kan være fugtig.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu