Her er de farligste fødevarer i 2018

10. januar 2019 10:48 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

2018 bød på tre store sygdomsudbrud som følge af kontaminerede fødevarer.

Del:

Tre gange i 2018 ringede alle alarmklokker hos Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Året bød nemlig på tre alvorlige fødevarebårne sygdomsudbrud, hvoraf det seneste som bekendt var salmonella-udbruddet i december, der indtil nu har smittet 36 danskere.

Det skriver Statens Serum Institut i deres nyhedsbrev.

Januar: Udbrud af hepatitis A

Første store udbrud ramte allerede i januar, hvor det kom frem, at 13 personer inden for kort tid blev smittet med den meget alvorlige sygdom hepatitis A – leverbetændelse.

Det lykkedes hurtigt at lokalisere smittekilden – men inden da nåede i alt 30 personer at blive smittet med sygdommen.

Fakta

Hepatitis A - smitsom leverbetændelse

  • Leverbetændelse type A (hepatitis A) er en ret udbredt sygdom i blandt andet Middelhavsområdet og mange ulande
  • Kan smitte f.eks. ved nærkontakt eller via fødevarer
  • Sygdommen har et forløb med gulsot, udtalt træthed, lys afføring og mørk urin, som kan vare i op til 3 måneder
  • Det er en god ide at lade sig vaccinere, hvis man skal på rejse til områder, hvor sygdommen forekommer hyppigt

Kilde: Sundhed.dk.

I galleriet ovenover artiklen kan du se den smitsomme fødevare, som det i november kom frem var endt på hylderne i danske butikker igen.

Det førte til røde ører hos Rema 1000, der solgte varen – og importøren RM Import. Det kunne kvalitetsansvarlig ved RM Import, Pelle Nielsen, da fortælle til Newsbreak.dk.

– Det er helt klart en fejl, at det pågældende parti er smuttet forbi os, siger Pelle Nielsen.

Han fortæller, at det nu har ført til, at der er blevet strammet op på virksomhedens modtagekontrol.

Juni måned: Pølseforgiftning i Danmark

Det værste sygdomsudbrud, ramte Danmark i forsommeren.

Her blev ni personer smittet med pølseforgiftning, botulisme. De havde alle ni spist sammen ved en privat sammenkomst.

De blev indlagt og flere fik lammelser og vejrtrækningsbesvær og måtte i respirator, også selv om de fik modgift. Sygdommen kan i yderste tilfælde medføre døden.

Det var det største udbrud af sygdommen, siden Statens Serum Institut begyndte at overvåge den i 1980. Det lykkedes dog at finde ud af, præcis hvilken fødevare, der var skyld i udbruddet. Den kan du se i galleriet ovenfor artiklen.

Fakta

Hvad er pølseforgiftning?

Pølseforgiftning eller botulisme er en meget sjælden sygdom, der forårsages af giftstoffer fra bakterien Clostridium botulinum.

Bakterien producerer en lang række meget farlige giftstoffer, hvis den mangler ilt.

Giftstofferne bliver optaget af nervesystemet, nærmere bestemt nerveenderne, og lukker ned for nervecellen. Det giver lammelser i kroppens muskler.

Rammes brystkassens muskler kan det give problemer med vejrtrækningen og være dødeligt.

Lammelserne kan forebygges med modgift, men er de først begyndt er den eneste kur, at nervecellen opbygger en ny nerveende. Det kan tage flere måneder.

Hvis man skal undgå pølseforgiftning/botulisme skal man altså være særligt opmærksom på en god hygiejne omkring konserverede fødevarer.

“Man bør undgå at give honning til børn under et år, idet det kan indeholde sporer af C. botulinum”, oplyser SSI.

Toksinet – på trods af potentheden – bliver det dog også i små doser brugt til at behandle muskelspasmer og til kosmetiske formål. Under navnet Botox.

Navnet botulisme stammer fra latin, hvor botulus betyder pølse.

December: Salmonella-panik ved juletid

Op til jul blev hele nationen ramt af madpanik, da et større udbrud af salmonella blev opdaget.

Til og med i dag, 10. januar 2019, er 36 personer indtil videre blevet smittet i sygdomsudbruddet.

Det lykkedes hurtigt Statens Serum Institut at indkredse, at smittekilden nok var svinekød. Det fortalte epidemiolog Luise Müller til Newsbreak.dk i december:

– Der er ikke nogen grund til hverken at frygte julen eller lade være med at spise svinekød. Man skal sørge for at gennemstege og -koge sit svinekød og holde en god køkkenhygiejne, så man holder det rå svinekød fra det spiseklare mad, siger Luise Müller.

Efterfølgende er én specifik fødevare kommet i søgelyset – den kan du se i galleriet ovenfor artiklen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu