ANNONCE

Amerikansk svovlorm invaderer danske kyster

10. december 2011 18:02 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Amerikansk svovlorm invaderer danske kyster
Billede mangler

Den er grøn, den lugter og kan ses fra rummet. Det lyder som en røverhistorie, men den er, desværre, god nok.
 
Svovlormen, som den hedder, har invaderet Danmark og kan nu findes på kyststrækninger og i de indre farvande. Det skriver Videnskab.dk
 
Oprindeligt stammer ormen fra den amerikanske nordkyst, og den er formentlig kommet hertil via store containerskibe, der indeholder stabiliserende havvand i store tanke.
 
Ormene der kan blive op til 20 centimeter lange, lægger sig på bunden af de danske fjorde, og deres karakteristiske grønne farve gør, at man kan se hvor udbredte de er via satellitbilleder. Og forskerne er ikke begejstrede.
 
“Alle danske fjorde er fyldt med den ildelugtende svovlorm. Så Danmark er blevet ramt af en ny invasiv art i stil med dræbersneglen og dræbergoplen. Og måske findes svovlormen ligefrem i et større antal end de andre,” siger marinbiolog ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet Erik Kristensen.
 
Optællinger viser at der enkelte steder er over 1000 orme per kvadratmeter. I Odense fjord vurderer Erik Kristensen, at der kan være mere end to milliarder svovlorme. Den store forekomst af ormen hæmmer væksten af ålegræs, som er vigtigt for at der kan være et godt miljø i have og fjorde.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu