Amnesty fortæller om alvorlige krigsforbrydelser i Mali

1. februar 2013 13:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amnesty fortæller om alvorlige krigsforbrydelser i Mali
Billede mangler

MALI: Den franske præsident, Francois Hollande, flyver fredag aften til Mali for at mødes med det krigshærgede lands midlertidige præsident, Dioncounda Traoré, i hovedstaden Bamako. Det skriver franske medier ifølge Reuters.

 

Anonyme kilder fortæller, at det er planen, at Hollande skal besøge byen Timbuktu, som først blev indtaget af oprørere, men senere erobret tilbage af franske og maliske styrker.

Francois Hollandes rejse til Mali sker således på den samme dag, hvor Amnesty International har offentliggjort en rapport, der melder om alvorlige overgreb på den civile befolkning i Mali af såvel oprørere som det maliske militær.

Observatører fra Amnesty International har besøgt Mali i 10 dage og konkluderer, at både menneskerettigheder og humanitær love hyppigt bliver brudt. Malis soldater har henrettet civile, der mistænkes for at være oprørere, ligesom de islamistiske oprørere har begået alvorlige brud på menneskerettigheder, herunder drab af sårede soldater og civile samt rekruttering af børnesoldater, lyder det.

– Alle parter i konflikten bliver nødt til at respektere den humanitære folkeret og sikre en human behandling af fanger og tage forholdsregler for at minimere skader på civile, siger Gaetan Mootoo, som står bag Amnesty Internationals nye Mali-rapport.

Den er primært blevet udarbejdet ved hjælp af øjenvidneberetninger i byerne Ségou, Niono, Konna, Diabaly og Sévaré. I sidstnævnte by skulle der blandt andet have fundet en masselikvidering af mere end 20 civile sted 10. januar, førstedagen for den franske militære indgriben i landet.

– Da soldaterne havde samlet alle de personer, de havde pågrebet, sammen i en brønd, begyndte to-tre soldaterne at skyde med maskingevær ned i brønden, beskriver et øjenvidne den konkrete episode ifølge rapporten.

Episoden er ifølge Amnesty International langt fra enestående som værende i strid med internationale konventioner. Flere beretter i rapporten om maliske styrker, der pågriber og i værste tilfælde dræber civile for at have tilknytning til de islamistiske oprørere uden at have egentlige beviser for det, ligesom flere børn, helt ned til 10-års-alderen, fortæller, at de blevet kidnappet for at kæmpe på oprørernes side.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu