Amnesty kritiserer Obamas tale for »alvorlige mangler«

22. januar 2013 15:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amnesty kritiserer Obamas tale for »alvorlige mangler«
Billede mangler

Vigtige menneskerettighedsproblemer blev helt ignoreret i præsident Barack Obamas indsættelsestale, lyder kritikken fra Amnesty.

 

Sådan lyder kritikken fra vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark, Trine Christensen, der mener, at talen havde en række »alvorlige mangler«.

– I sin tale ignorerede præsident Obama to af de vigtigste problemer, når det kommer til menneskerettighedskrænkelser i USA lige nu. Den manglende lukning af Guantánamo-basen og de droneangreb, der betyder, at mistænkte henrettes uden rettergang, hvilket er i strid med international lov, siger hun.

I sin indsættelsestale fokuserede den amerikanske præsident hovedsagligt på økonomi og klimaforandringerne, og han fremhævede derudover andre prioriteter som blandt andet våbenkontrol, indvandring og homoseksuelles rettigheder.

Flere eksperter vurderede over for Berlingske Nyhedsbureau mandag, at Obamas tale var meget politisk og ideologisk i forhold til andre indsættelsestaler, og at præsidenten brugte størstedelen af talens 20 minutter på at opremse de ting, han vil kæmpe for at få gennemført i sine næste fire år på posten.

Amnesty Danmark er ikke alene om at kritisere Obama for det manglende humanitære fokus, for også moderorganisationen, Amnesty International, langer ud efter præsidenten. Kritikken går hovedsagligt på, at Obama-administrationen netop nu barsler med retningslinjer for USAs brug af droner, der bliver brugt til efterretningsopgaver og i visse tilfælde også som angrebsvåben mod terrororganisationer og deres ledere.

Det forlyder, at Obama og hans administration vil opgradere retningslinjerne for brug af droner, og lederen af Amnesty Internationals amerikanske program, Susan Lee, »er bekymret for, at USA laver sine egne regler på området og dermed krænker menneskerettighederne«.

– Der eksisterer allerede et regelsæt på det område, og det hedder folkeretten. Enhver politik for den amerikanske regerings såkaldte »målrettede drab« bør ikke kun være fuldt beskrevet, men skal også overholde den internationale lovgivning, siger hun i en pressemeddelelse.

Susan Lee havde gerne set, at Obama nævnte droneangrebene i sin tale og dermed gjorde det klart, hvordan han i sine næste fire år som præsident har tænkt sig at handle i forhold til disse angreb, så hans politik på området ikke strider mod internationale menneskerettigheder.

– Nu når præsident Obama indleder sin anden embedsperiode, er det på tide at offentliggøre alle relevante retslige og faktuelle informationer om USAs politik og praksis for de såkaldte »målrettede drab« og droneangreb. Der skal sendes et klart signal om, at de amerikanske terrorbekæmpelsesoperationer ikke har tilladelse til at foregå hævet over lovgivningen, siger Susan Lee.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu