Amnesty: Nordkorea udvider fangelejre

7. marts 2013 06:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amnesty: Nordkorea udvider fangelejre

NORDKOREA: Amnesty International anklager de nordkoreanske myndigheder for at være i gang med at udvide en af landets berygtede fangelejre, lejr nr. 14, der er placeret i en dal 70 kilometer fra hovedstaden Pyongyang.

 

Amnesty skriver i en ny rapport på baggrund af satellitfotos fra området, at der er opsat nye kontrolposter og opført nye vagttårne uden for den eksisterende lejr, ligesom der på billederne kan ses bygningskonstruktioner, der med stor sandsynlighed skal rumme de tvangsarbejdere, som arbejder i minerne ved lejren.

Amnesty International, der kræver adgang til området af de nordkoreanske myndigheder, frygter ifølge rapporten, at hele den dal, Choma-Bong, som lejr. nr. 14 ligger i, skal gøres til en stor fangelejr, og at lokalbefolkningen måske skal tvangsflyttes. Formålet kan også være, at der nu skal holdes ekstra godt øje med den omkringboende befolkning, men Amnesty noterer også, at aktiviteterne i de omliggende miner er steget, siden området blev fotograferet fra satellitter i 2006.

Samtidig er indgangen til dalen blevet forsynet med et stadig stigende antal vagtposter og faciliteter til vagter. Amnesty frygter, at lokalbefolkningen simpelthen skal bruges som tvangsarbejdere sammen med nye fanger.

»Vi havde ventet at se en ny, udvidet fangelejr, men det, vi har opdaget, er på en måde endnu mere bekymrende,« siger Frank Jannuzi fra organisationens amerikanske afdeling.

Flere hundredtusinde nordkoreanere, mænd, kvinder og børn, holdes indespærret i et net af fangelejre under brutale forhold med tortur, sult og offentlige henrettelser. En stor del af fangerne sidder i lejrene af politiske årsager, mens andre er kriminelle eller simpelthen sat bag pigtråd som led i kollektive afstraffelser.

I en anden berygtet lejr, Yodok, sidder 50.000 mænd, kvinder og børn spærret inde under samme brutale forhold.

Amnestys nye rapport kommer samtidig med, at FNs sikkerhedsråd er i færd med at vedtage nye sanktioner mod Nordkorea. Sanktionerne vil blandt andet gå målrettet efter de ulovlige økonomiske transaktioner, som nordkoreanske diplomater står bag, mod nordkoreanske bankforbindelser og andre former for ulovlige overførsler af valuta.

Samtidig er Nordkoreas forhold til omverdenen endnu en gang ved at spidse til, og landet skruer op for krigsretorikken, senest ved at erklære, at det vil skrotte våbenhvileaftalen fra 1953, hvis ikke USA og Sydkorea stopper en igangværende militærøvelse.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu