Amnesty: Torturofre i Danmark spærres inde

4. februar 2013 10:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amnesty: Torturofre i Danmark spærres inde
Billede mangler

Da Amnesty Internationals danske lægegruppe sidste år undersøgte de afviste asylansøgere i Kriminalforsorgens institution Ellebæk, hvor de bliver frihedsberøvet for at undgå, at de går under jorden i Danmark, mødte de en 32-årig mand fra Afghanistan.

 

Mandens forældre, bror og svoger blev i hjemlandet dræbt af en bande med forbindelse til Taleban, forklarede han ifølge B.dk. Selv blev han fanget på gaden og kørt til et hus, hvor han blev låst inde. Efter et døgn lykkedes det manden at flygte, men inden da blev han forhørt, truet, slået og skåret på ryggen og kinden. I Ellebæk fortalte han blandt andet efterfølgende smerter i hoved og nakke samt koncentrations- og søvnproblemer.

Eksemplet fremgår af en ny rapport fra Amnestys lægegruppe, som offentliggøres i dag, mandag. Her fremgår det også, at seks af de 22 asylansøgere, som lægegruppen gennem tre dage i maj 2012 undersøgte i Ellebæk, var torturofre og led af blandt andet posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), depression og kroniske smerter. På den baggrund kritiserer Amnesty, at særligt sårbare grupper ikke sikres mod frihedsberøvelse i Ellebæk. Samtidig anbefaler Amnesty, at der indføres en formel screeningsordning, som skal sikre, at sårbare asylansøgere – herunder torturofre og psykiske syge – ikke spærres inde.

– Torturoverlevere er en meget, meget sårbar gruppe. De er ikke kriminelle og bør som udgangspunkt ikke frihedsberøves, siger Trine Christensen, som er vicegeneralsekretær i Amnesty, til B.dk.

– Hvis man gør det, er det afgørende, at man tager hensyn til deres behov. Fordi det kan være dybt skadeligt at blive placeret bag tremmer igen. Vores læger fortæller, at de har set eksempler på depressioner, voldsom angst og i de værste tilfælde selvmordsforsøg.

Alle de undersøgte asylansøgere i institutionen Ellebæk i Birkerød var mænd, og deres gennemsnitsalder var 33 år. Størstedelen af asylansøgerne kom fra Afghanistan. Personernes gennemsnitlige ophold i Danmark var to år og to måneder. Selve opholdet i Ellebæk havde i gennemsnit varet halvanden måned.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu