Amnesty vil have vurdering af situationen for alle tolke

11. marts 2013 00:08 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amnesty vil have vurdering af situationen for alle tolke

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) bør se nærmere på de seneste oplysninger om, at syv af de afghanske tolke, der arbejder for Danmark i Helmand, også bor i den afghanske provins.

 

Og så bør han tilbyde dem asyl i Danmark, som det skete med de irakiske tolke, mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

»Forsvarsministeren skal hurtigst muligt tage skridt til at lave en undersøgelse via ambassaden i Kabul og via de danske styrker i Afghanistan for at få klarlagt præcist hvor mange tolke, der kommer fra lokalområdet, for efterfølgende at behandle deres sager og i givet fald tilbyde dem asyl i Danmark,« siger pressechef i Amnesty Ole Hoff-Lund.

Nick Hækkerup har tidligere afvist at tilbyde de afghanske tolke asyl, fordi Danmark ifølge ministeren ikke brugte tolke fra lokalområdet. Og derfor skulle de ikke være i fare for hævnangreb fra Taleban, lød begrundelsen fra Hækkerup, selv om FN tidligere har konkluderet, at alle afghanere, der arbejder for NATO-styrkerne, er i fare for hævnangreb.

Søndag fortæller TV2, at syv af tolkene rent faktisk kommer fra Helmand, hvor de også arbejder for Danmark.

»Der kan ikke været nogen tvivl om, at de mennesker er i livsfare. Det har Udlændingestyrelsen også bekræftet i en rapport fra maj sidste år, og alt peger på, at vi står med en gruppe mennesker, der vil være i yderste livsfare, hvis vi ikke sørger for at give dem en ordentlig behandling,« siger Ole Hoff-Lund.

Han understreger, at Sverige og Norge allerede har taget skridt til at tilbyde asyl til afghanske tolke.

Amnesty bad i en skriftlig henvendelse 20. februar Nick Hækkerup om at forholde sig specifikt til, hvordan situationen er for hver enkelt tolk. Det har ministeren ikke svaret på endnu, men det svar kommer forhåbentlig snart, håber Amnesty.

»Der er et akut behov for, at vi vurderer sikkerhedssituationen for hver enkelt tolk. Hvor kommer de fra, og hvad er det for en risiko de konkret er udsat for, når vi forlader Afghanistan næste år?« spørger Ole Hoff-Lund.

De nye oplysninger har fået Nick Hækkerup til at åbne en smule op for idéen om at give de afghanske tolke asyl i Danmark.

»Lige nu er det regeringens position, at tolkene ikke skal have asyl i Danmark, men der er to år til, vi trækker os ud, og vi holder selvfølgelig også øje med, hvad andre lande gør,« siger forsvarsministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, vil have en afklaring af, hvor mange af tolkene, der bor i Helmand, inden han kommer med forslag til, herunder asyl, hvordan man kan sikre, at tolkene ikke skal frygte for deres liv, når Danmark forlader Afghanistan.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu