Amour(iner) i luften til årets Oscaruddeling

22. februar 2013 14:53 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Amour(iner) i luften til årets Oscaruddeling
Billede mangler

Intet er givet på forhånd, når de gyldne Academy Award-statuetter skal uddeles i Dolby Theatre i Hollywood på søndag. Feltet er nemlig stærkere end det plejer at være. Kandidaterne henover alle kategorier er alle meget værdige til en pris, og det efterlader derfor kampen om at vinde meget åben, lyder det fra Berlingskes filmredaktør, Kristian Lindberg.

 

Dog er der ifølge filmeredaktøren en enkelt film, som skiller sig ud på en specielt måde. Den østrigske film »Amour«, som skildrer kærligheden mellem et ældre ægtepar, og som har høstet roser verden over, kan godt forberede sig på at høste endnu flere ved prisuddelingen, lyder det.

»Mange peger på »Amour«, og det er i sig selv ret usædvanligt, da det er en ikkeamerikansk film. Den er nomineret i fem kategorier, blandt andet Bedste Film, og det er enestående for sådan en smal, europæisk film,« siger han.

At en ikke-amerikansk film bliver nomineret for Bedste Film er kun sket en håndfuld gange i Oscar-uddelingens historie. At »Amour« ligger blandt Steven Spielberg og Quentin Tarantinos bud i Oscar-uddelingens hovedkategori, mener Kristian Lindberg er et tegn på, at filmbranchen er blevet mere international.

»Branchen er blevet mere global i den måde, de tænker film på. Det er ikke længere Hollywood mod resten af verden,« siger han.

Det kommer også til udtryk i nomineringen af Ben Afflecks thriller-drama »Operation Argo«. Ifølge Berlingskes filmredaktør kombinerer den lige netop det bedste fra amerikansk og europæisk filmkunst, og den har også gode muligheder for at løbe med en statuette.

»Det er den form for internationale film, som Akademiet er begyndt at belønne de senere år. Det kan hænge sammen med, at det amerikanske marked er blevet mere afhængigt af det europæiske,« siger han.

Nicolaj Arcels »En Kongelig Affære« bliver også vurderet til at have fine vinderchancer. Selvom »Amour« er storfavorit til at vinde prisen for Bedste Udenlandske Film, vil Kristian Lindberg ikke udelukke, at den danske film kan gå hen og snyde deltagerfeltet i den udenlandske kategori.

»En Kongelig Affære er en rigtig feel good-film med et seriøst islæt, som mange amerikanere vil påskønne,« siger han.

Det er Steffen Andersen-Møller, som er udvalgsmedlem i den danske Oscarkomité, enig i. Han mener, at »En Kongelig Affære« er en film af høj kvalitet, som er bygget op om tre essentielle elementer, der appellerer til et bredt publikum.

»Der er et politisk element, da den handler om, hvordan man reformerede et land. Det var fødslen af en nation, og den type film kan amerikanerne godt lide. Det andet element er en international kærlighedshistorie, og det sidste er humor,« siger han.

Steffen Andersen-Møller mener, at disse elementer er en opskrift på succes, og Nikolaj Arcel har også vundet flere internationale priser for det storslåede kostumedrama. Nu håber udvalgsmedlemmet, at den kan hive endnu en pris hjem til samlingen.

Prisuddelingen kan ses direkte på TV 2 søndag fra klokken 23.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu