ANNONCE

Analyse kan ændre på vejene som vi kender dem

28. september 2020 16:39 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Resultatet af analysen forventes i foråret 2021.

Hvert år dør rigtig mange dyr i trafikulykker på danske veje, og nu prøver Vejdirektoratet at finde ud af, hvordan man kan gøre noget ved det.

Vejdirektoratet skriver i en pressemeddelelse, at vejen dertil går via en analyse af hele landets vejnet for at finde ud af, hvor flest dyr bliver påkørt.

– Den nye analyse kan hjælpe os med at lokalisere de punkter på vejnettet, hvor dyrene hyppigt krydser vejene i deres jagt på blandt andet nye territorier og mager. Og dermed vil analysen gøre os i stand til at beskytte dem bedre, siger Christina Steenbeck, biolog fra Vejdirektoratet, i pressemeddelelsen.

Fokus på fredede dyr

En del af analysen fokuserer på truede og fredede arter, eksempelvis skovmårer og ildere. Trafikdrab på disse dyr er skadelige på selve bestanden, mens man også fokuserer på andre arter, der er negativt påvirket af de store veje, der skærer sig igennem landskabet.

– Vi har udvalgt tre forskellige artsgrupper, der bruger landskabet i forskellig målestok. Det drejer sig om hjortedyr, odder/bæver og padder. De har forskellig levevis, så analysen vil give os et bredt overblik over, hvor det er særligt nødvendigt at sætte ind med faunapassager, siger Christina Steenbeck i pressemeddelelsen.

Her er en del af problemet, at eksempelvis motorveje og hovedlandeveje fungerer som barrierer for visse dyr. Dyrene bliver hegnet ind af vejene på en måde, der gør, at de har brug for at komme væk. Der forsøger de at krydse vejene, og der opstår problemet med påkørslerne.

Løsninger

Vejdirektoratet har ved nye anlagte veje sørget for, at der også bliver anlagt faunapassager, men det samme gør sig ikke gældende for det ældre vejnet.

– Samtidig har vi i det seneste årti oplevet en markant stigende trafik på det overordnede vejnet, og det har været med til at skabe den barriereeffekt, som de store veje har på dyrelivet herhjemme, siger Christina Steenbeck i pressemeddelelsen.

Forventningen er, at analysen er færdig i maj 2021. Herefter skal der tages stilling til, hvad man skal gøre ved for at forbedre livet for dyrene langs statsvejnettet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu