Analytikere: Kort »timeout« i årets aktiefest

27. februar 2013 15:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Analytikere: Kort »timeout« i årets aktiefest
Billede mangler

Hvis man hører til dem, der bruger metaforer om »fester på aktiemarkedet«, så ville man nok sige, at DJ’en ved den globale aktiefest lige nu har svært ved at beslutte, om han skal sætte et upbeat-nummer på eller en trist ballade.

Valget i Italien har resulteret i så stor uro på aktiemarkederne, at årets hidtidige afkast for flere af de store ledende europæiske indeks stort set er blevet ædt op i løbet af de seneste dage. Tendensen er nogenlunde den samme i Asien, mens de amerikanske indeks – trods fald i denne uge – generelt stadig ligger i pæne plusser.

Men der er udsigt til, at aktierne skal endnu længere ned, vurderer flere aktieanalytikere. Berlingske Business har bedt analytikere i Sydbank, Danske Bank, Nordea, Nordnet og Spar Nord Bank om deres bud på udsigterne på de globale aktiemarkeder – på henholdsvis kort og lang sigt,

Tre ud af fem analytikere ser en større risiko for en mindre »korrektion« på de globale aktiemarkeder på kort sigt, hvor kurserne skal nedjusteres til den politiske virkelighed.

»Vi har i løbet af den seneste uge set en ændring i markedsreaktioner. Tidligere lå vi i en solid optrend. Men jeg tror nu, at vi er inde i en periode, hvor der skal ske en korrektion på markederne. Vi kan godt risikere, at aktierne skal yderligere fem til otte procent nedad,« siger Michael Borre, chefrådgiver hos Nordea.

Sydbank og Nordset tror ikke på aktiefald

Hos Spar Nord og Danske Bank er konklusionerne stort set identiske.Hos Sydbank er aktieanalysechef, Bjørn Schwarz dog mere positiv. Han forventer ikke fald, men bare stilstand på aktiemarkederne og samme vurdering kommer fra Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

»Jeg tror ikke, at aktierne kommer til at gå mere ned herfra. Det kan da godt være, at der kommer en enkelt dag eller to hvor nogle får ondt i maven og kurserne falder et par procent, det kan man aldrig afvise. Men et par procents fald kalder jeg ikke en korrektion, det er bare et afbræk i en optur,« siger Per Hansen.

Selvom excelark og aktiegrafer altså ikke ser helt ens ud i landets banker, er analytikerne enige om årsagen til, at aktieopturen er sat på standby. Italien har en stor del af ansvaret for bekymringen hos investorerne, men også de træge budgetforhandlinger i USA er en stigende irritation. Hvis ikke politikere bliver enige om en ny budgetaftale, træder en række planlagte besparelser løbende i kraft allerede fra første marts.

» Det kan godt sætte nogle gevaldige aftryk i markedet, hvis vi drøner hen over den deadline uden resultater. Vi regner så med, at hvis man når i mål med en aftale en uge efter, så vil besparelserne efterfølgende blive rullet tilbage. Men uanset hvad, kan USA-forhandlingerne betyde en periode med yderligere usikkerhed,« siger Michael Borre fra Nordea.

2013 bliver godt aktieår

Selvom investorer altså skal forberede sig på en urolig periode, indtil der kommer en ny regeringsleder i Italien og styr på de amerikanske budgetter, så er budskabet fra analytikere, at 2013 generelt bliver et godt aktieår med en samlet fremgang i de globale aktieindeks på 8-15 procent.

»Vi har selvfølgelig fået en øget usikkerhed pga. Italien, men omvendt så ser vi også en lind strøm af gode nøgletal og positive regnskaber fra de store selskaber både herhjemme og i Europa og USA.« siger Bjørn Schwarz og fortsætter:

»Og man skal også være opmærksom på, at der arbejdes meget i kulisserne hos både politikere og centralbankerne for at dulme usikkerheden. Og når investorerne lige har sundet sig lidt, så forventer jeg, at pilen peger opad igen,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu