Angreb dræber 207 og kvæster hundredevis

21. april 2019 07:16 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Mindst 80 personer er kvæstet i Sri Lanka, efter at der er sket flere eksplosioner i kirker og på hoteller.

Det er en af de mest hellige dage i kristendommen. Der er påskemesser verden over og mange valfarter til kirker, men på Sri Lanka er flere byer forvandlet til kaoslignende zoner efter flere eksplosioner på hoteller og katolske kirker.

Over 100 mennesker er dræbt, og flere hundrede er såret påskedag efter bombeeksplosioner i tre katolske kirker og i tre luksushoteller i Sri Lanka.

Hospitalskilder i hovedstaden Colombo siger, at antallet af dræbte er mindst 129.

Sri Lankas statslige avis rapporterer det samme antal dræbte.

En hospitalsdirektør og politifolk siger til Reuters, at over 400 er såret ved angrebene, som ingen har taget skylden for.

Mindst ni udlændinge er blandt ofrene, skriver AFP og en journalist fra BBC.

Kontakt pårørende

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer alle danskere i og omkring Colombo i Sri Lanka til at kontakte deres pårørende.

– Voldsomme eksplosioner i flere kirker og hoteller. Følg de lokale myndigheders anvisninger, hedder det.

I blot en enkelt kirke, St. Sebastian’s i Katuwapitiya, der ligger nord for Colombo, blev over 50 dræbt, siger en politimand til Reuters.

Billeder derfra viser mange blodtilsølede lig i kirken, hvis loft er ødelagt af den kraftige eksplosion.

Lokale medier rapporterer, at der også blev dræbt 25 ved en bombeeksplosion i en kirke i Batticaloa i Den Østlige Provins.

Her har angrebene ramt

En kilde i politiets bombepatrulje siger, at en tredje eksplosion skete i St. Anthony’s Kirke i Kochcikade, Colombo.

De tre ramte hoteller er Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel og Cinnamon Grand Colombo. Der er ingen klare oplysninger om antallet af ofre på hotellerne.

Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har indkaldt landets sikkerhedsråd til et krisemøde senere søndag. Han kalder angrebene for “kujonagtige”.

Var politiet advaret?

Allerede for ti dage siden fik betjente en alarmerende besked. Den kom fra Sri Lankas politichef, Pujuth Jayasundara.

Han advarede om angreb mod store og kendte kirker. Advarslen blev sendt til landets ledende politifolk den 11. april. Han henviste til efterretninger fra udlandet om selvmordsangreb.

Ifølge advarslerne skulle en radikal muslimsk gruppe i Sri Lanka – gruppen NTJ (Det Nationale Thowheeth Jama’ath) – have planlagt angreb.

NTJ er tidligere sat i forbindelse med vandaliseringer af Buddha-statuer i Sri Lanka.

Der har været en ti år lang pause i kampene i landets borgerkrig mellem myndighederne og tamilske separatister. Frem til 2009 stod oprørene jævnligt bag bombeangreb i hovedstaden.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu