ANNONCE

Angst og depression i vuggestuer og børnehaver

24. april 2021 08:32 | Af: Newsbreak.dk

Det er ikke kun skolebørn, der har øget mistrivsel efter et år med corona-restriktioner. Pædagoger oplever også dårligere trivsel blandt daginstitutionsbørn

Angst og depression i vuggestuer og børnehaver
Også de helt små børn mærker konsekvenserne af coronakrisen, lyder det fra BUPL. (Arkivfoto: Søren Bidstrup/Scanpix)

(Citathistorie fra Børn & Unge)

Både forskere, forældre og pædagoger har advaret om øget mistrivsel blandt skolebørnene efter et år i coronaens skygge.

Men også daginstitutionsbørn oplever problemer med trivslen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af BUPL blandt omkring 750 pædagoger ansat på daginstitutionsområdet.

35 procent af dem svarer, at et år med corona i ’høj’ eller ’nogen’ grad har ført til øget mistrivsel blandt børnene. 41 procent oplever det i ’mindre grad,’ mens 24 procent ikke oplever øget mistrivsel.

Tisser i bukserne

Flere af pædagogerne fortæller om børn, der udviser reaktioner på angst eller depressionslignende tilstande efter et år med corona-pandemi.

Eksempelvis skriver en pædagog, at adskillige børn er begyndt at tisse i bukserne, mens andre fortæller om aggressive og triste børn. Adskillige nævner eksempler på børn, hvis udvikling er bremset eller gået i stå.

Flere pædagoger fortæller om, at dårlige normeringer skaber utryghed blandt børnene i tilfælde af, at deres primære voksne bliver syg:

’Jeg oplever flere sårbare børn, som har sværere ved rutineskift og især ved personaleskift grundet sygdom,’ lyder det blandt andet.

Går ud over udsatte børn

Hos BUPL vækker det bekymring, at mere end hver tredje daginstitutionspædagog oplever væsentligt forringet børnetrivsel efter et år med corona.

– Vi ser, at mistrivslen rammer særligt hårdt i institutioner, som mangler ressourcer, og at det især går ud over børn i udsatte positioner, advarer Elisa Rimpler.

92 procent af de adspurgte pædagoger kalder på bedre normeringer som afgørende for at kunne styrke børnenes trivsel, og Elisa Rimpler peger på, at der fortsat går lang tid før minimumsnormeringerne bliver til virkelighed ude i daginstitutionerne.

– Mange steder er der fortsat for få pædagoger til, at vi i tilstrækkelig grad kan lave de faglige indsatser, der kan gøre en forskel for de børn, som lider under corona. Hvis arbejdsgiver ikke sikrer ressourcer til de indsatser, kan mistrivslen i værste fald få langsigtede konsekvenser for en hel generation af børn, siger BUPL-formanden.

Nogle har det bedre

En ud af fire daginstitutionspædagoger oplever dog ikke, at året med corona har forværret børnenes trivsel. Nogle fortæller endda om en hverdag med mere fordybelse, hvor børnene trives bedre.

Det gælder især pædagoger, der giver udtryk for, at deres daginstitution har ressourcer til at prioritere arbejdet i små børnegrupper.

’Vi ser en stor gevinst i at være flere personaler, mindre grupper, ingen forstyrrende forældre på stuen, de samme voksne om børnene, og mere overskuelig daglig rytme i vuggestuen,’ skriver en pædagog.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu