ANNONCE

Anholdt: Viste film før de fik premiere

18. marts 2021 22:14 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Politiet mener, han er bagmanden

Anholdt: Viste film før de fik premiere
En 33-årig mand er udleveret fra Marokko til Danmark. Han mistænkes for at være manden bag en ulovlig fildelingstjeneste. Foto: Philippe Ramakers/Panthermedia/Ritzau Scanpix

En 33-årig mand, der i oktober 2020 blev anholdt i Marokko på baggrund af en efterforskning, hvor to store, danske piratservere blev lukket, er blevet udleveret fra Marokko.

Han bliver betegnet som bagmand i sagen og er i dag blevet varetægtsfængslet i 25 dage efter et retsmødet i Københavns Byret.

Det oplyser Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

I december blev to af de helt store danske pirat-servere – DanishBits og NordicBits – lukket ned, og en 33-årig dansker blev anholdt i Marokko.

Fængslet i 25 dage

Manden er nu udleveret fra Marokko og er i dag blevet varetægtsfængslet i 25 dage ved et retsmøde i Københavns Byret.

Det oplyser specialanklager Dorte Frandsen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket sagen.

– Vi betragter den 33-årige som bagmand i et omfattende fildelingsnetværk. Sagen efterforskes fortsat, og man skal ikke tro, at man kan gemme sig i udlandet og på den måde undgå at blive stillet for retten. Det internationale samarbejde fungerer, og man risikerer at sidde længe i et fængsel i udlandet, siger Dorte Frandsen.

Delt før premieren

RettighedsAlliancen anmeldte i 2016 fildelingsnetværket DanishBits, hvor der ulovligt blev delt tusindvis af film, tv-serier, bøger, avisartikler og spil til SØIK.

Nogle af filmene blev endda delt forud for deres officielle premiere, hvilket var særligt krænkende for producenterne, der dermed mistede store indtægter for manglende salg. Netværket antages over årene at have haft op mod 40.000 danske brugere, der således har set og delt tusindvis af film i årevis.

I 2018 anmeldte RettighedsAlliancen en tilsvarende ulovlig fildelingstjeneste NordicBits, der over årene antages at have haft op imod ca. 5.000 brugere.

SØIKs efterforskning viste – med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre landes politimyndigheder – at der i begge sager var tale om meget professionelle set-ups, hvor både administratorerne og brugerne gjorde sig store anstrengelser for og var meget opmærksomme på at skjule deres rette identitet – eksempelvis ved at betale med kryptovaluta.

Efterforskningen af DanishBits førte til, at den 33-årige dansker blev anholdt og fængslet i Marokko i oktober 2020.

69-årig erkendte

I sagen med NordicBits førte SØIK’s efterforskning til, at der blev identificeret en formodet dansk gerningsmand på 69 år, der opholdt sig i Spanien.

Med bistand fra de spanske myndigheder blev manden i september 2020 sigtet og afhørt. Han erkendte at have været bagmand og medvirkede herefter til, at fildelingstjenesten blev lukket. Dermed blev der sat en øjeblikkelig stopper for den ulovlige deling. Den sigtede person var alvorligt syg på sigtelsestidspunktet og er efterfølgende afgået ved døden, inden sagen kom for retten.

Efterforskningen af fildelingssager fortsætter af SØIKs særlige IPR-enhed (Intellectual Property Rights), der er en national enhed, der efterforsker og strafforfølger overtrædelser af varemærkeloven, ophavsretsloven, designloven, patentloven samt radio- og fjernsynsloven.

Læs pressemeddelelsen HER.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu