Anklage om ulovlige metoder i jagten på sociale bedragere

25. januar 2013 19:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Anklage om ulovlige metoder i jagten på sociale bedragere
Billede mangler

Mange kommuner bevæger sig på den forkerte siden af loven, når de jager sociale bedragere, mener lektor i socialret.

 

Det mener lektor i socialret på Juridisk Institut på Aalborg Universitet, Nina von Hielmcrone.

– Der er lidt for mange eksempler på, at kommunerne går for vidt, eksempelvis når de stik mod loven gennemfører systematiske observationer af folk eller indkalder dem til afhøring, uden at de mistænkte personer på forhånd har fået lov at svare skriftligt på anklagerne, siger Nina von Hielmcrone til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun baserer blandt andet sine anklager ud fra egne erfaringer som frivillig ved retshjælpen i Gellerupparken ved Aarhus, hvor hun har mødt adskillige enlige mødre, der af kommunerne har været udsat ulovlige metoder i jagten på sociale bedragere.

Loven siger, at kommunerne ikke må foretage systematisk overvågning af borgere, men P4 Østjylland fortæller fredag om en kvinde med fire børn, som Aarhus Kommune har mistænkt for snyd med sociale ydelser.

Ifølge P4 Østjylland blev kvinden udsat for bilobservationer 15 gange i foråret 2010, 13 gange i eftersommeren samme år, og 17 gange i foråret 2011. I alt 45 gange i løbet af godt tre måneder.

Nina von Hielmcrone mener, at den slags metoder er udbredt blandt landets kommuner.

– Der sker systematisk overvågning i stort omfang. Det kan ikke være fordi, kommunerne ikke kender reglerne. De må være vidende om, at de bryder reglerne, siger Nina von Hielmcrone, der mener, at kommunerne skal overlade overvågning og efterforskning til politiet.

Hun peger på, at der er behov for en kulegravning af begreberne omkring, hvornår man er enlig forsørger.

– Den nuværende definition bygger på en lovformulering fra 1973. Dengang levede man anderledes end i dag. Var man separerede med fælles børn, var der vandtætte skotter mellem forældrene. I dag får begge forældre typisk forældremyndighed og skal begge to drage omsorg om barnet, siger Nina von Hielmcrone.

– Og så render vi ind i, at forældrene ser hinanden med jævne mellemrum. Tag for eksempel Kasper og Katrine fra TV-serien Borgen, som jo også ser hinanden indimellem. Hvis de kom i kommunens søgelys, ville de få ørene i maskinen og blive stemplet som sociale bedragere. Men der er jo ikke tale om, at de snyder, de er bare sammen om barnet på den måde, man gør tingene på i dag, siger Nina von Hielmcrone.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu