Anklager i Præstø-sagen: Michael var ikke det orakel han gav sig ud for

31. januar 2013 11:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Anklager i Præstø-sagen: Michael var ikke det orakel han gav sig ud for
Billede mangler

Den druknede lærer, Michael Jørgensen, var direkte ansvarlig for Præstø-tragedien, sagde anklager og forsvarer fredag i retten. Men anklageren fastslog også under sin procedure, at skolen stolede blindt på, at den nu afdøde lærer var et orakel inden for sejlads.

 

Men fordi skolen aldrig kontrollerede læreren Michael Jørgensens beviser, og fordi eleverne aldrig blev bedt om at tage duelighedsbeviser til sejlads, så endte dragebådsturen i februar 2011 fatalt.

Det sagde anklager Michael Boolsen under sin proceduren torsdag i Retten i Nykøbing Falster. Her er Lundby Efterskole og forstander og Truels Truelsen tiltalt for uagtsom manddrab og uagtsom legemsbeskadigelse, efter en dragebåd for snart to år siden kæntrede på Præstø Fjord. 13 elever og to lærere faldt over bord. Den afdøde lærer, har skolens forsvarsadvokat og skolen forstander Truels Truelsen givet det fulde ansvar for den fatale sejlads. Og anklager Michael Boolsen medgav torsdag, at det direkte ansvar hvilede på friluftslæreren.

– Den lærer, der er direkte ansvarlig for ulykken, er omkommet, og der kan derfor ikke gøres strafferetlig ansvarlig, sagde anklager Michael Boolsen.

Men han fastholdt også, at skolen og dens forstander fuldstændig havde forsømt deres pligt til at uddanne deres elever til sejlads på en skole, hvor sejlsportsaktiviteter er en fast del af skemaet.

– Det er anklagemyndighedens opfattelse, at der består en tilsyns- og instruktionspligt fra skolens side, sagde Michael Boolsen.

Lundby Efterskole burde ifølge anklageren have krævet, at eleverne tog et duelighedsbevis, som søfartsloven kræver det, når der er tale om erhvervsmæssig sejlads. Dragebåden var at betragte som et passagerfartøj og sejladsen at betragte som erhvervsmæssig, mente anklageren.

– Det er derfor anklagemyndighedens opfattelse, at Truels Truelsen har handlet groft uagtsom. Han havde en pligt til at aktiviteterne blev reguleret og foregik fuldt forsvarligt, sagde Michael Boolsen.

– Man har hørt meget om Michael Jørgensen i den her sag. Der stod stor respekt om ham, også for stor respekt om ham ved sejlads, fordi han ikke opfyldte de krav, som stilles til en bådfører, idet han forestod erhvervsmæssig sejlads og ikke var certificeret til det. Fra anklagemyndighedens side er der også en opfattelse af, at han gik for vidt. Den bedste, der beskrev denne dualitet, var skolens første forstander, som beskrev, at Michael Jørgensen stillede store krav til sig selv, sine kolleger og sine elever. Men også var en lærer, der skulle holdes øje med.

Samtidig satte anklager Michael Boolsen et stort spørgsmålstegn ved Michael Jørgensen sejler-evner og erfaringer, som han ellers over for sine kolleger på efterskolen havde beskrevet som gode.

– Skulle han være et orakel inden for sejlads? Han havde et duelighedsbevis til at sejle speedbåd, men han havde ingen yderligere beviser inden for sejlads. Og han var ikke certificeret skibsfører. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at man stolede blindt på Michael Jørgensen evner, sagde Michael Boolsen.

Proceduren fra henholdsvis anklager og forsvarer strækker sig torsdagen ud. I modsætning til de foregående dage fulgte kun få med fra tilhørerrækkerne, flere forældre, men ingen elever.

Der falder dom i sagen i morgen fredag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu