Anklager: Utilregnelig søn dræbte far i voldsrus

20. september 2017 06:56 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En 35-årig mand skal anbringes på psykiatrisk afdeling for drab på sin far, mener anklagemyndigheden.

Anklager: Utilregnelig søn dræbte far i voldsrus
Onsdag indleder Retten i Sønderborg sag mod en 35-årig mand, der er anklaget for drab på sin egen far. Anklagemyndigheden vil have manden anbragt på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. Foto: Domstolsstyrelsen/Free

I mere end et år har en i dag 35-årig mand været fængslet på en retspsykiatrisk afdeling, siden et familieskænderi i Ketting på Als, som kostede mandens far livet.

Efter adskillige slag og spark i hoved og bryst mistede den 63-årige far 15. august i fjor livet.

Mandens søn blev anholdt, og i første omgang blev han sigtet for drabsforsøg. Men da faren efter nogle timer på sygehuset afgik ved døden, blev sigtelsen ændret til manddrab.

Onsdag bliver sagen indledt ved Retten i Sønderborg, og står det til anklagemyndigheden, så skal den 35-årige søn dømmes til anbringelse på en psykiatrisk afdeling.

Anklagemyndigheden vurderer på baggrund af en mentalundersøgelse, at sønnen enten var utilregnelig på gerningstidspunktet eller er utilregnelig i dag.

Døde få timer før grundlovsforhør

I tidligere omtaler af sagen her på Newsbreak.dk fremgår det, at den 63-årige far døde ganske få timer, før sønnen skulle i grundlovsforhør. Fra begyndelsen var det ganske svært at få informationer i sagen.

Det lykkedes dog at komme frem til, at det var under et skænderi, at den unge mand og hans 63-årige far endte i en noget voldsommere situation.

Den 63-årige mand blev fløjet med lægehelikopter fra sit hjem i Ketting direkte til Odense Universitetshospital med så svære skader, at det endte med at koste ham livet.

Syd- og Sønderjyllands Politi ønskede ikke at oplyse, hvad der var hændt manden, men et vidne oplyste da til JydskeVestkysten, at den 63-årige var blevet stukket med en kniv. Det fremgår ikke af Ritzaus udlægning af anklagen, om knivstikkeriet er fundet sted.

Anbringelse på ubestemt tid

Allerede 15. august – dagen efter drabet – vurderede en dommer da også, at der ikke kunne ske almindelig varetægtsfængsling af sønnen. Han skulle i stedet anbringes på en psykiatrisk afdeling, lød det i kendelsen dengang.

Straffeloven er sådan indrettet, at sindssyge eller mentalt retarderede ikke kan straffes. De bliver i stedet idømt forskellige foranstaltningsdomme.

I mildere sager kan utilregnelige personer dømmes til ambulant behandling, mens de i øvrigt er på fri fod. Men i alvorlige sager er der som regel tale om behandling i forbindelse med en tvangsanbringelse.

Og det er da også kravet fra anklagemyndigheden i sagen fra Ketting. Man går efter en anbringelse på ubestemt tid. Sådan en dom kan kun ophæves med rettens velsignelse efter indstilling fra den behandlende overlæge.

Det bliver et nævningeting ved Retten i Sønderborg, som skal træffe afgørelse i sagen. Der ventes dom i sagen 27. september.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu