Anmeldere kalder Borgen »banal lillesøster« og »blød mellemvare«

11. marts 2013 16:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Anmeldere kalder Borgen »banal lillesøster« og »blød mellemvare«
Billede mangler

Søndag aften var det tid til at sige farvel til partileder for Nye Demokrater Birgitte Nyborg og resten af Borgens univers. Næsten alle anmelderne er enige om, at tredje sæson af DRs dramaserie, der søndag efter søndag har trukket et millionstort publikum, var en tam omgang sammenlignet med første og anden sæson.

 

Anmelderne på Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet mener, at Borgen mistede pusten i løbet af de 30 afsnit, mens kun BTs anmelder konstaterer, at serien vil blive »slemt savnet«.

Marie Carsten Pedersen skriver i Politiken, at Borgen lagde ud som et ambitiøst bud på dansk TV-dramatik:

»Men i sin tredje sæson er Borgen blevet en soap, dramatikkens banale lillesøster, der altid tager den oplagte vej gennem en firkantet spændingsopbygning af cliffhangere og klassiske konflikter. Det er en hermetisk lukket verden, hvor alt, hvad der sker i handlingen, er brændstof for hovedplottet,« skriver hun.

Tilsvarende toner lyder fra Jyllands-Postens Henrik Lyding:

»Heltedyrkelsen blev simpelthen for meget, ikke mindst da Birgitte Nyborg ikke kun var en politisk heltinde med alle de korrekte meninger, men også blev det privat i kraft af sin alvorlige sygdom og sin smilende tapperhed. Men selvfølgelig slap hun med skrækken i sidste afsnit. Sådan går det nemlig for gode mennesker i DR,« skriver han og tilføjer:

»Hvad vi har fået søndag efter søndag, var et danmarksbillede, frembragt af Borgen-forfatterens egne politiske meninger og holdninger. Et billede, der sjældent har harmoneret ret meget med virkeligheden, men kun har eksisteret i en radikal ønskeverden,« skriver han.

Ekstra Bladets Henrik Queitsch mener, at tredje sæson var en »blød mellemvare«:

»Sæsonen sluttede i det hele taget med, at de gode vandt, og de rigtige fik hinanden, så vi alle kan sove trygt. Hvilket var ganske sigende for en lidt mat tredje udgave af Borgen, der trods mange fine enkeltmomenter undervejs som helhed fremstod som en overflødig tilføjelse til de to første omgange,« skriver han.

BTs Niels Lind Larsen er uenig med de tre øvrige anmeldere og for ham bliver det en hård afsked med TV-dramaet.

»Sidste omgang på Borgen bød ikke på overraskelser, men var et varmt og værdigt farvel til det, der her i tredje sæson er blevet den bedste danske TV-serie i mange år,« skriver han og tilføjer:

»Borgen er blevet klandret for at ligge for tæt på virkeligheden, men det er lige netop dens styrke, at den uden at slække på underholdningsværdien er i stand til at udstille det spegede politiske spil på Christiansborg, vise hvordan medier og politikere gensidigt udnytter hinanden og oven i købet sætte dagsorden med enkeltsager om prostitution og svinevelfærd,« skriver han.

Selv om det skulle være ganske vist, at søndagens afsnit af Borgen var det definitivt sidste, er anmelderne enige om, at Birgitte Nyborg og kompagni sluttede af på en måde, så serien let kan genoplives.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu