Anmeldere: Thumbs up for »Borgen«

2. januar 2013 17:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Anmeldere: Thumbs up for »Borgen«
Billede mangler

Sæsonstarten på »Borgen« gav generel tilfredshed blandt avisernes anmeldere.

 

Tirsdag aften var der premiere på tredje sæson af »Borgen« – DR1s politiske serie med Adam Price som hovedforfatter og Sidse Babett Knudsen i hovedrollen. Og generelt var anmelderne glade, skriver b.dk.

Berlingskes anmelder uddeler fem stjerner og hæfter sig især ved, hvordan man med held formår at puste nyt liv i tredje sæson af en serie, hvis anden sæson sluttede så definitivt. At serien springer godt to år frem i tiden fra sidst giver mulighed for nyt liv. Serien er »eminent og stramt skrevet. Med noget til hjerne og hjerte«, skriver Berlingske.

Jyllands-Postens anmelder uddeler fire stjerner til åbningsafsnittet af »Borgen« og kalder det »behageligt overraskende« – og henviser dermed til, at Sidse Babett Knudsens figur, Birgitte Nyborg, ikke længere er landets første kvindelige statsminister, men har forladt politik til fordel for en karriere i det private erhvervsliv – selv om det dog kun varer de første 17 minutter af afsnittet, før hun er tilbage på Christiansborg som stifter af et nyt parti.
Læs også: Borgen vinder Bafta-pris foran Forbrydelsen

JP har kun ét at indvende, nemlig den »indvandrer- og flygtninge-moraliserende og bekymrede tone«, der får serien til at virke »komisk provinsiel«. Anmelderen håber, at de kommende afsnit ikke har »for mange rigtige meninger og politiske korrekte holdninger«.

Ekstra Bladet har også fire stjerner i posen til »Borgen« og mener, at første afsnit »lever op til de høje forventninger«. Anmelderen beklager, at Pilou Asbæks rolle som spindoktor er blevet mindre, men håber til gengæld på at se mere til Jens Albinus, der også er trådt ind i serien. Endelig roses Adam Price og seriens øvrige skabere for at »ryste posen« og »nærmest starte forfra« med serien »i stedet for, som det var tilfældet med »Forbrydelsen«, at ende som en dårlig kopi af sig selv«.
Læs også: Sidse Babett slået af argentiner

BT melder sig i koret af fire-stjernede anmeldelser og mener, at serien ligefrem er »beskidt«. Det skal forstås positivt som i »det skal blive en beskidt og fornøjelig kamp at følge«. Også på BT ærgrer man sig over Pilou Asbæks lille rolle, til gengæld roses seriens hovedforfatter, Adam Price, for gradvist at have »gjort dilemmaerne mere personlige og fokuseret på Birgitte Nyborg uden at miste hverken den brede identifikation eller den politiske brod«.

Politiken vil ikke af med flere end tre stjerner og mener, at »Borgen« på en gang starter både »rodet og forudsigeligt«. Setuppet er »alt, alt for stereotypt« og »satiren snerrer aldrig for alvor«. Handlingsudspillet kaldes tyndt, og replikkerne beskyldes for enten at være dårligt skrevet eller i visse tilfælde dårligt leveret – selv om skuespillerne også roses for at gøre deres bedste.

Anmelderen mener således, at seriens ni afsnit bliver en »op ad bakke mod sejr-fortælling« – eller håber i hvert fald på det.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu