Antallet af fattige styrtdykker på verdensplan

16. marts 2013 16:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Antallet af fattige styrtdykker på verdensplan
Billede mangler

Der er de seneste par årtier blevet markant længere mellem borgere, der lever i ekstrem fattigdom. Det viser en ny rapport, som FNs udviklingsprogram, United Nations Development Programme (UNDP), har udarbejdet.

 

I 1990 levede 43 procent af verdens befolkning i ekstrem fattigdom, mens andelen var faldet til 22 procent i 2008. Udviklingen betyder, at FN allerede på nuværende tidspunkt kan sætte et flueben ud for organisationens målsætning om at halvere antallet af fattige fra 1990 til 2015.

»Aldrig tidligere i historien har levevilkår og fremtidsudsigter for så mange mennesker ændret sig så drastisk og så hurtigt,« fastslår rapporten. Den konstaterer samtidig, at udviklingen i de lande, som FN kalder »syd«, får den industrielle revolution til at blegne i sammenligning.

Det er lande som Niger, Mozambique og Mali, som alle er placeret helt i bunden på listen over verdens lande inddelt efter velstand, der har trukket læsset og oplevet den største fremgang.

Rapporten opererer med et »menneskeligt udviklingsindeks«, og det er på den skala, de fattigste lande er stormet frem de seneste år.

14 lande, der ifølge FN kan betegnes som ekstremt fattige, optræder i toppen af listen med en vækst i udviklingen på mere end to procent.

Rapporten konkluderer, at i løbet af de seneste 30 år har udviklingslandene øget deres andel af den samlede verdenshandel fra 25 til 47 procent. Bare i Kina har udviklingen løftet flere end 500 millioner borgere ud af fattigdom de seneste år.

Danmarks udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), glæder sig over rapportens konklusioner.

»Det er en fantastisk god og opmuntrende udvikling. For Danmark er det særlig glædeligt, at seks af de ti lande med den største vækst er lande, som Danmark har eller har haft et udviklingssamarbejde med. Derfor kan vi nu begynde at ændre fokus endnu mere i retning af kamp mod ulighed og for en bedre fordeling af ressourcerne,« siger Christian Friis Bach til Jyllands-Posten og uddyber:

»Vi kan samtidig begynde at skrue ned for hjælpen til lande som Tanzania og Ghana og i stedet satse på at udvide handlen og vores investeringer her. Til gengæld kan vi engagere os mere i nogle af de svageste lande, som stadig har det svært, for eksempel Somalia, Sydsudan, Afghanistan, Zimbabwe og Myanmar,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu