Antorini: Folkeskolen bør være forældrenes førstevalg

5. februar 2013 17:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Antorini: Folkeskolen bør være forældrenes førstevalg
Billede mangler

Landet over har kommuner i de seneste år lukket flere hundrede folkeskoler for at spare penge, men samtidig skyder flere friskoler op i de gamle bygninger og æder dermed en stor del af besparelserne ved at lukke skoler. Det har resulteret i, at kommuner modarbejder friskoler, herunder river skolebygninger ned. Og den praksis vækker forargelse blandt flere partier.

 

– Jeg er dybt rystet over, at nogle kommuner ligefrem river skolebygninger ned for at undgå, at en ny friskole ser dagens lys. Kommunerne skal understøtte det frie skolevalg – ikke modarbejde det, siger børne- og undervisningsordfører Merete Riisager (LA).

Hel konkret har Morsø Kommune valgt at lukke en folkeskole og jævne den med jorden, da man ikke ønsker, at den omdannes til en friskole, og ifølge De Radikale er det tåbeligt.

– Det virker fuldstændig tåbeligt, at man rager en skole ned med det ene formål at forhindre, at den bliver omdannet til en friskole. Det lyder som chikane, siger friskoleordfører Jeppe Mikkelsen (R).

Borgmester i Morsø Kommune, Lauge Larsen (S), opfordrer sine borgmesterkolleger og folketingspolitikere til at gøre det sværere at oprette friskoler, men det har undervisningsminister Christine Antorini (S) ikke i sinde. Hun mener, at reglerne for friskoler er strammet nok, men kan samtidig godt se, at de mange nye friskoler kan være problematiske for kommunerne.

– Vi vil gerne have, at folkeskolen skal være forældrenes naturlige førstevalg, og derfor har vi fremlagt et ambitiøst udspil til at gøre folkeskolen endnu bedre. Det er klart, at det kan være problematisk for kommunerne – både i forhold til den lokale skolestruktur og i forhold til økonomien – når en fri grundskole skyder op der, hvor kommunen før havde en folkeskole, siger Christine Antorini.

Venstres friskoleordfører, Anni Matthiesen (V), siger, at sagen fra Mors er »ærgerlig«, men hun vil ikke kommentere på, om den kunne have været håndteret anderledes.

Hos Dansk Folkeparti kalder man nedrivningen i Morsø Kommune for et ideologisk benspænd for forældres frie valg, mens De Konservatives undervisningsordfører, Mai Henriksen (K), mener, at kommuner, der blokerer for friskoler, er ude på et skråplan.

Liberal Alliances Merete Risager vil have undervisningsminister Christine Antorini til at sikre, at tomme kommuneskolebygninger altid kan bruges af friskoler, hvis der er et initiativ til det.

Det lader imidlertid ikke til at være Christine Antorinis mål. Hun opfordrer først og fremmest til, at den enkelte kommune tager fat i debatten for at sikre en god skolestruktur.

– Vi har allerede strammet reglerne for et par år siden i forhold til at kunne oprette en fri grundskole og opfordrer derfor til en lokal debat for at sikre, at der er en skolestruktur i kommunen, som hænger sammen, lyder det fra ministeren.

Ifølge Jyllands-Posten er andre friskoleinitiativer også blevet bremset, blandt andet i Nyborg og i Solrød.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu