ANNONCE

Apps høster dine oplysninger: Det bruges de til

16. november 2020 18:23 | Af: Ritzau Fokus

Du bør selv gå aktivt ind og slette dine data fra de apps, du ikke længere bruger. De rummer nemlig i mange tilfælde værdifuld viden om dig.

Har du en smartphone, så er den formentlig fyldt med apps, der kan tracke alt fra gåture til helbred og søvnvaner.

Men stopper du med at bruge en af disse apps, så er det ikke sikkert, at appen stopper med at indsamle data om dig.

Og derfor bør du selv aktivt gøre noget ved det.

– Hvis man ikke længere bruger en app, skal man under alle omstændigheder slette sine data i den, siger Anette Høyrup, der er chefjurist i Forbrugerrådet Tænk.

(I galleriet over artiklen kan du se Rådet for Digital Sikkerheds råd omkring apps på din smartphone).

De rummer nemlig en værdifuld viden om dig, som virksomheden bag appen kan sælge videre til andre firmaer, der dermed bliver i stand til at målrette reklamer mod dig.

Har du sundhedsapps liggende på telefonen, så er de eksempelvis meget interessante for virksomheder, fordi de indeholder masser af personlige data, forklarer Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i ingeniørforeningen IDA og ligesom Anette Høyrup er en del af Rådet for Digital Sikkerhed.

– Man indtaster helbredsoplysninger som eksempelvis sin vægt og kombineret med en mailadresse, så har firmaerne et godt billede af, om du er sundhedsfreak eller sofarytter, fortsætter han.

Gennemgå dine apps

Derfor er det vigtigt, at du jævnligt gennemgår dine apps ved at gå ind under “indstillinger” på din smartphone. Her kan du se, hvilke app, der har adgang til hvilke oplysninger.

– Man kan give adgang til billeder, mikrofon, lokation og kontaktlister, og der skal man være kritisk, da de som regel indhenter mere information end nødvendigt, siger Anette Høyrup.

Spørg dig selv, om de data, virksomheden vil have udleveret, virker relevant, i forhold til det appen tilbyder.

Indsamler dine data

Bruger du ikke en app længere, kan den stadig godt ligge i lommen og indsamle data om dig. Eksempelvis hvis du har givet den lov til altid at tracke din lokation.

– Har man bare “lokation” slået til som en standard, så kan appen blive ved med at høste dine data, selv om du ikke bruger den, forklarer Anette Høyrup.

Hvis du ønsker, at din lokation er slået til, så sig kun ja til, at den bliver registreret, når appen er i brug.

Du kan dog ikke helgradere dig mod, at dine data ikke bliver udnyttet, vurderer Jørn Guldberg.

– Når først man har afgivet data, og det findes i et system, så er det næsten umuligt at fjerne igen, siger han.

Ofte er problemet også, at du betaler med dine data. I en motionsapp kan du eksempelvis få mere indsigt i din træning, hvis du leverer mere information om dig selv.

– Du risikerer altså, at du ikke kan få adgang til bestemte funktioner, når du takker nej til at dele data, forklarer Jørn Guldberg.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu