Arbejder du indendørs? Så får du for lidt dagslys

10. juli 2019 15:54 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

En ny undersøgelse viser, at danskere der arbejder indendørs, får for lidt dagslys. Det kan have konsekvenser for det mentale helbred.

Ny forskning har vist, at der er stor variation på, hvor meget dagslys, danskere får ved at arbejde inden- eller udendørs, samt om man arbejder om dagen eller om natten.

Faktisk viser forskningen, at dem, der arbejder indendørs, får meget lidt dagslys i arbejdstiden. Mængderne er dagslys er faktisk så små, at der er tale om, at folk, der arbejder indendørs får så lidt dagslys, at det kan påvirke deres mentale helbred.

Det skriver Videnskab.dk.

Stort projekt

En gruppe forskere fra Aarhus og Aalborg Universitet har kortlagt, hvordan ens arbejdssituation påvirker den mængde dagslys, vi får i løbet af vores arbejdsdag.

Det har de målt ved at give 560 testpersoner et særligt ur med lyssensorer på, der har registreret, hvor meget lys testpersonerne var udsat for i løbet af deres arbejdsdag.

Og de har gjort interessante fund.

For lidt dagslys

Folk der arbejdede indendørs og folk der arbejdede om natten fik i gennemsnit 1000 lux om sommeren, mens det om vinteren kun er 400 lux. Til sammenligning får folk der arbejder udendørs op til fem gange så meget lys både sommer og vinter.

Dit mentale helbred kan tage skade, hvis du er én af de mange danskere, der arbejder indendørs.

– Folk, der arbejder indendørs, får meget lidt dagslys i arbejdstiden. I store dele af året får de så lidt, at det kan påvirke deres mentale helbred, siger Henrik Kolstad, klinisk lærestolsprofessor ved Institut for Klinisk Medicin, Arbejdsmedicin, Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Depression

Den lave mængde dagslys kan faktisk være grundlag for en depression. Tidligere studier har vist, at det kræver 2000 lux eller over om dagen, før det har en positiv effekt på sindet.

Derfor anbefales det – på baggrund af forskningens resultater – at folk med symptomer på depression overvejer deres arbejdssituation. For et udendørsarbejde kan med sikkerhed lindre symptomerne på depression.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu