Arbejdsløse strømmer ind på uddannelser for at få SU

18. marts 2013 04:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Arbejdsløse strømmer ind på uddannelser for at få SU

Mange arbejdsløse danskere søger ind i uddannelsessystemet for at få SU, fordi de har svært ved at få en indkomst andre steder fra, skriver Politiken.

 

Det mærker både erhvervsuddannelser og universiteter.

»Der er en meget stor vækst i antallet af studerende, som skyldes, at man ikke kan få job for tiden«, siger rektor Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, som er formand for landets universitetsrektorer.

Siden 2008 er beskæftigelsen i Danmark faldet med 95.000 personer mere, end ledighedstallet er steget. En analyse fra Nykredit viser, at de fleste af disse »forsvundne danskere« er søgt ind i uddannelsessystemet.

Antallet af 25-30-årige på SU er steget med 22.000 siden 2008. Den stigning kan ikke forklares med, at der blot er blevet flere unge, da den samlede befolkning i samme aldersgruppe kun er steget med 1.000 personer i perioden.

Blandt de 31-45-årige er stigningen af SU-modtagere endnu større. Her er der 7.000 flere på SU, mens den samlede befolkning i aldersgruppen er faldet med hele 78.000.

»Det får ledighedstallet til at se relativt lavt ud i Danmark, at folk strømmer ind uddannelsessystemet«, siger seniorøkonom Tore Stramer fra Nykredit.

Jens Oddershede mener, at den positive side af sagen er, at en stor del af disse mennesker målrettet bruger krisen til at gøre sig dygtigere. Men en anden del er arbejdsløse, som er endt i uddannelse, fordi myndighederne presser dem til det.

»Kommunerne siger til de ledige: »Du får ikke mere kontanthjælp hos os, du skal tage en uddannelse«. Man flytter folk fra kommunalstøtte til statsstøtte, kan man sige. Derfor bliver rigtig mange losset ind i en uddannelse. Det er den klump, man ser nu«, siger rektorformanden.

At de arbejdsløse søger ly i SU-systemet er ikke et nyt fænomen, siger arbejdsmarkedsprofessor Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet.

»Man har set det tidligere, at folk strømmede fra dagpenge til sygedagpenge. Det er den triste side af denne sag. Den del handler om folk, som i virkeligheden ikke vil have en uddannelse, men bare vil have nogle penge at leve af«.

»Fordelen ved SU er, at man ikke bliver åndet i nakken som på kontanthjælp og dagpenge«, siger Per Kongshøj Madsen.

Erhvervsskolerne oplever, at mange unge kun søger ind for at få SU, fordi de ikke kan få kontanthjælp.

»Det er nu så stort et problem, at jeg mener, at man først bør kunne få SU, når man har vist, at man er aktiv på studiet«, siger direktør Lars Kunov fra organisationen Danske Erhvervsskoler.

Derudover udnytter mange studerende, at de kan starte forfra på en ny uddannelse og dermed blive ved med at få SU.

»Vi er oppe, at 6-7 procent af alle vores studerende starter på syv grundforløb eller mere. Der et regulært problem. Det gør de blandt andet for at få forsørgelse i nogle måneder«, siger Lars Kunov til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu