Årelange kommissioner skal erstattes

22. januar 2013 07:31 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Årelange kommissioner skal erstattes
Billede mangler

Folketingets formand, Mogens Lykketoft ( S), ønsker at finde en ny måde at kulegrave omstridte sager på. Han har tilsyneladende bred opbakning på Christiansborg.

 

Folketingets formand, Mogens Lykketoft ( S), lægger op til at finde en hurtigere og billigere undersøgelsesmetode. Initiativet kommer, efter at Berlingske mandag skrev, at Danmark de seneste tre årtier har gennemført undersøgelseskommissioner for 350 millioner kroner, og at de borgerlige på Christiansborg mener, at resultaterne ikke står mål med udgifterne.

Lykketoft vil i første omgang indkalde hver af de otte folketingspartiers gruppeformænd for at diskutere et alternativ til undersøgelseskommissionerne.

– Jeg synes – som mange andre – at det er mange penge, vi bruger på kommissionerne, men også, at konklusionerne kommer så sent, at de har mistet enhver interesse. Vi bør overveje noget, der er mindre økonomisk krævende og mindre tidskrævende. Den diskussion vil jeg tage med gruppeformændene i januar. Vi er nødt til at have et undersøgelsesinstrument, men vi bør overveje, om vi har det rigtige, siger Mogens Lykketoft til Berlingske.

Kommissionerne om Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Farum tog omtrent 10 år. Men på Christiansborg er Farum-sagen fra 2002 om daværende borgmester Peter Brixtofte (V) ikke slut. Lige nu arbejder et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen på en formel udtalelse fra Folketinget – med afsæt i Farum-kommissionens beretning.

– Det kommer der nok ikke farligt meget ud af. Den involverede borgmester har jo siddet i fængsel ad flere omgange. Og det er ikke så få konklusioner, man allerede har draget om Farum. Både om Farum- og PET-kommissionen kunne man sige: Nå, hvad kunne man så bruge den til, mener Lykketoft.

Men Lykketoft er også bekymret for den nuværende Irak- og Afghanistan-kommission, som blandt andet skal afdække grundlaget for at invadere Irak i 2003:

– Irak-kommissionen er først færdig om fem år, og så er det 15 år siden, at vi gik ind.

Spørgsmål: Du var selv med til at nedsætte Irak-kommissionen. Var det en fejl?

– Bestemt ikke. Kommissionen er ikke ment til at placere et ansvar, men til at gøre os robuste til at træffe den slags beslutninger en anden gang. Men det bekymrer mig, at konklusionen kommer så sent, siger Mogens Lykketoft.

De Radikales gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen, fremhæver, at undersøgelsesmetoden er en balance mellem at kunne undersøge et forhold til bunds i armslængde, samtidig med at resultatet er anvendeligt.

– Men jeg synes, at Lykketoft kommer med nogle relevante overvejelser, siger hun.

Selv på den yderste venstrefløj er der et ønske om, at undersøgelserne skal gennemføres hurtigere.

– Vi har brug for det instrument, så det vil være helt forkert at reducere muligheden for undersøgelseskommissioner. Men jeg er enig i, at de tager for lang tid, siger gruppeformand Per Clausen (Ø).

Han understreger – som flere eksperter har gjort – at alene muligheden for en undersøgelseskommission kan bidrage til at begrænse et eventuelt magtmisbrug fra ministre eller topembedsmænd.

De tre dyreste undersøgelseskommissioner har været PET-kommissionen til 77,5 millioner kroner, den færøske banksag til 65,3 millioner kroner og Farum-kommissionen til 61,0 millioner kroner.

– Jeg har omhyggeligt stillet de 16 bind om Farum på mit kontor, så de kan minde mig om de 61 millioner kroner, der blev brugt på den sag, uden at der kom andet end et par små anbefalinger ud af den, siger Bertel Haarder ( V), første næstformand for Folketinget.

Han opfordrer også til, at man finder en anden undersøgelsesmetode og foreslår et mindre udvalg af folk med indsigt i den politiske proces, som arbejder hurtigere og billigere.

– Ingen vil beskyldes for at beskytte sine egne, og derfor er det nemt at få nedsat en kommission. Så køber man fred i nogle år, og så løber det hele ud i sandet. Det er bekvemt, men en dyr bekvemmelighed, siger Bertel Haarder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu