Arkæolog jubler: Skelettet er en ren 10’er

19. oktober 2017 08:18 | Af: Newsbreak.dk

Knoglefund i Kirkegade i Vejle begejstrer arkæolog: Første middelalderfund af begravelse, hvor knoglerne ligger rigtigt.

Video: TV Syd

Der hænger skeletter og heksehatte over gågaden i Vejle som et symbol på, at halloween er lige om hjørnet. Onsdag formiddag tog arkæolog ved Vejle Museerne, Dorthe Horn Christensen, dog forskud på festlighederne ved at gøre et stort fund i en sidegade til gågaden.

– Vi har fundet middelalder, det er noget, som vi ikke er så forvent med her i Vejle. Der dukkede et skelet op, som ligger som da det blev begravet. Det er det første skelet, der ligger in situ (på stedet, red.), fortæller hun til TV SYD.

Hun er ikke i tvivl om, hvor stort dagens fund er:

– Det er en ren 10’er på en skala fra ét til ti. Jeg er super glad, siger hun.

Der skal graves ny kloak og etableres cykelsti i Kirkegade i Vejle. Derfor følger arkæologerne vejarbejdet.

I en udgravning tæt på krydset ved Dæmingen og øst for Sct. Nicolai Kirke opdagede arkæologerne et fundament til en bygning.

– Muligvis er det fundamentet til Sct. Nicolai Kirkes kirkegårdsmur fra middelalderen, og for første gang finder vi de første middelalderbegravelser, hvor knoglerne ligger rigtigt.

Derfor er det nok en kvinde

De dele af skelettet, som foreløbigt er gravet fri, er fra foden og op til hoften.

– Det er ikke særligt store knogler, så et forsigtigt bud er, at det er en kvinde, mener Dorthe Horn Christensen, der forventer at finde endnu flere skeletter, når udgravningerne fortsætter længere oppe af gaden.

Forlænger trafikale udfordringer

Kirkegade er lukket fra Dæmningen til Grønnegade i begge retninger, mens Vejle Spildevand renoverer kloaksystemet og kommunen etablerer supercykelsti.

Gaden er lukket for gennemkørsel frem til og med uge 45, men det nye arkæologiske fund kan måske forlænge den periode.

– Det kommer nok til at betyde, at det i den sydlige side af vejen kommer til at tage lidt længere tid. Afhængigt af, hvor meget vi finder længere oppe ad gaden. Måske bliver der kun ét spor åbnet til at starte med, mener Dorthe Horn Christensen.

Kilde: TV Syd

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu