Arla forventer stor omsætningsfremgang

20. februar 2013 12:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Arla forventer stor omsætningsfremgang
Billede mangler

Ambitiøse Arla fortsætter med stor vækst i omsætningen, viser selskabets seneste nøgletal. 2012 kreerede en omsætning på 63 milliarder kroner, og forventningen til 2013 er omegnen af 72 milliarder kroner. Flotte vækstrater i Rusland og Mellemøsten samt opkøb i Europa skal sørge for at indfri den målsætning.

»Vi har store muligheder for at lave synergier på tværs af landene. Både på omkostningssiden, men også innovations- og markedsdrevne synergier. Der er mange penge i at være en stor spiller på det europæiske marked. Det er faktisk en nødvendighed, for at lave penge her,« forklarer administrerende direktør i Arla, Peder Tuborgh.

Nye markeder fastholder stærk vækst

Rusland fortsætter med at imponere som vækstmarked. I 2011 var væksten på 40 procent som følge af en række opkøb, mens 2012 tegnede sig for nominelt fald til 28 procent. Det skuffer nu ikke direktøren.

»De 28 procent er ren organisk vækst, og det er det højeste, vi kender til fra noget marked. Det er langt ud over, hvad markedet konsumptionsmæssigt vokser, så jeg er meget tilfreds,« siger Peder Tuborgh.

Årsagen til væksten findes i en god afsætning af Arlas lønsomme, værdiforædlede produkter som skimmel- og flødeost samt fetaost. Markedet i Rusland fortsætter ifølge Arla de »næste mange år« med at præsentere høje vækstrater for virksomheden. Samme udvikling forventer Arla også i Mellemøsten, hvor efterdønningerne af Muhammed-krisen i 2006 har for længst har fortaget sig.

»Vi har haft en vækst i området på et par og tyve procent, og det ligger flot i forhold til det generelle marked, der kun vokser fire til fem procent. Samtidig tager vi markedsandele, og vi er tilbage i fin form i Mellemøsten. Vi ser fremad med væsentlig optimisme,« siger Peder Tuborgh.

Forbrugerne i den del af verden lægger vægt på andre på produkter, og derfor markedsfører Arla sig især med fløde- og smelteoste. Det er i øjeblikket en succes. Mindre til landmændene Afregningsprisen til landmændene lander ifølge nøgletallene kun på 2,71 kroner pr. kilo mælk. Altså et fald på omkring 3,5 procent til mælkeproducenterne, der gennem andelsbeviser ejer Arla.

»Løbende har afregningsprisen ligget under sidste år, men til gengæld kommer vi med en rekordhøj efterbetaling til vores andelshavere. Det er jeg tilfreds med, at vi kan. Der er grund til at have respekt for landmændenes situation. De er under et meget stort pres,« siger Peder Tuborgh.

Direktøren understreger, at Arla alligevel sender en stor check., idet tilbagebetalingen bliver omkring 1,1 milliarder kroner, hvilket er rekord. Oveni kommer der ekstra 300 millioner kroner gennem andelshaverbeviset.

Ikke flere opkøb

Arla planlægger ikke flere opkøb i 2013, men vil i stedet konsolidere sig. “Vi skal have masseret opkøbene fra 2012 ind i de mange virksomhedsaktiviteter, og tjene penge på dem. Det forventer vi at gøre de kommende år,” siger Peder Tuborgh. Sidste år gennemførte Arla et større effektiviseringsprogram, der betød et farvel til 250 medarbejdere. Peder Tuborgh har ingen konkrete planer om yderligere nedskæringer, men tilføjer, at han hele tiden kigger på staben.

»Fremadrettet handler det også om at effektivisere vores produktion, som vi har gjort år for år.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu