Armstrong: Merckx og co. gjorde det samme

30. januar 2013 21:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Armstrong: Merckx og co. gjorde det samme
Billede mangler

Efter at have indrømmet brugen af præstationsfremmende stoffer i de syv år, hvor han med hård hånd regerede i Tour de France fortsætter Lance Armstrong nu med en form for nuancering.

I et interview med cyclingnews.com reflekterer Lance Armstrong over en sport, hvor det efter hans overbevisning har været et fåtal, der kan melde hus forbi, når det kommer til brugen af biokemi.

– Min generation er ikke anderledes end de foregående. Brugen af »hjælpemidler« har udviklet sig gennem årene, men faktum er, at cykelsport er forbandet hård, Tour de France nærmest blev opfundet nærmest som en slags »stunt« og at de hårdeste moderkn****re har konkurreret med hinanden igennem et århundrede og har søgt efter fordele. Fra at hoppe på tog for 100 år siden til EPO nu. Ingen generation har været en undtagelse elller »ren«. Ikke Merckxs, ikke Hinaults, ikke Lemonds ikke Coppis, ikke Gimondis, ikke Indurains, ikke Anquetils, ikke Bartalis og ikke min, erklærer den nu 41-årige texaner, som først for nylig valgte at gå til bekendelse i et todelt interview med talkshowdronningen Oprah Winfrey.

Armstrong peger på, at en sandhedskommission, som tilbyder fuldbyrdet amnesti for alle, er bydende nødvendig, hvis cykelsporten ikke skal tabe stort.

– Det er ikke den bedste vej, men den eneste. Selv om jeg befinder mig i stormens midte, handler ikke om en mand og et hold. Det her angår cykling og for at være ærlig, også ALLE andre former for udholdenhedssport. At man går efter offentligt at lynche en mand og hans hold løser ikke nogle problemer.

Skeptikere vil hævde, at Armstrong nemt kunne have leveret vigtige brikker til billedet af sandheden, hvis han i sit interview ikke havde dækket over blandt andre sin mangeårige læge, den bandlyste italiener Michele Ferrari.

– Jeg beskyttede ikke nogen. Jeg gav det interview for at tale om mig selv, mine erfaringer og mine fejltrin. Ingen andre. Jeg ved det går imod, hvad vi har vænnet os til at se gennem de seneste år i cykling, men jeg er udelukkende interesseret i at stå på mål for mine egne fejl. Jeg er en stor dreng og skal ikke poege fingre ad andre, siger Armstrong, der næppe selv var blevet afsløret, hvis ikke 11 tidligere holdkammerater fra US Postal overfor det amerikanske anti doping agentur USADA havde lagt kortene på bordet.

Ifølge Armstrong er præsident Pat McQuaid fra Den internationale Cykel Union (UCI) blevet forelagt hans forslag om en sandhedskommission.

Men den hårdt kritiserede irer ville ikkke vide af det.

– Jeg sagde til ham, Pat, du må hellere tænke dristigt her. En fuldtonet, global sandhedskommision er sportens bedste bud på en løsning, men han ville ikke vide af det, fortæller Armstrong, der understreger, at alle skal kunne forvente at gå til bekendelse og slippe fra det uden sanktioner.

– Ellers vil ingen møde frem. Ingen, som amerikaneren udtrykker det.

ance Armstrong er af USADA blevet idømt livstidskarantæne fra al konkurrenceidræt og har fået frateget sine syv sejre i Tour de France.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu