Fyrværkeri-kampagne: -Ingen unge skal komme galt af sted

Albanskfødte Mirsad Rrahmani er nyuddannet fyrværkeri-demonstratør og besøger i begyndelsen af december fire skoler i Kolding-området for at vise, hvordan eleverne skal håndtere krudtet på sikreste vis. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.
Udgivet Opdateret

Som teenager oplevede Mirsad Rhahmani en fyrværkeri-ulykke på tæt hold. Nu er han nyuddannet fyrværkeri-demonstratør og tager rundt på skoler i Kolding for at vise eleverne, hvordan de skal omgås krudtet uden at komme til skade.

Luften over fire skoler i Kolding og omegn kommer til at give genlyd af brag, når Mirsad Rhahmani  demonstrerer fornuftig brug af raketter, heksehyl og andre eksplosive sager i forbindelse med Sikkerhedsstyrelsens fyrværkeri-kampagne 2015.

Den 32-årige klubmedarbejder fra Kolding Ungdomsskole var ikke i tvivl, da han tidligere på året blev spurgt af sin leder, om han ville uddanne sig til fyrværkeri-demonstratør.

– Det er en god idé at hjælpe de unge, så de ikke kommer galt af sted. Og jeg arbejder jo i forvejen med unge, så det er bare et plus at kunne hjælpe dem med at have fokus på sikkerheden, siger Mirsad Rrahmani.

Råbte ‘stop’

Da Mirsad Rrahmani var dreng, var han særdeles glad for fyrværkeri. Han brugte gerne 1000-1500 kroner på krudt hvert år og oplevede heldigvis aldrig selv at komme til skade. Til gengæld så han en ti-årig dreng gå tilbage og tænde en raket, der ikke gik af i første forsøg. Han nåede at råbe ‘stop, gå ikke derhen’, men drengen reagerede ikke. To sekunder efter lød der et brag. Drengen mistede en finger.

– Bagefter har jeg tænkt, at jeg skulle være løbet hen og taget lighteren fra drengen. Men personligt gav oplevelsen mig stor respekt for fyrværkeri, og jeg holdt op med at bruge så mange penge på det, fortæller han.

Forholdsregler

Mirsad Rrahmani håber, at hans indsats som fyrværkeri-demonstratør får børn og unges øjne op for, hvor vigtigt det er at omgås fyrværkeri med stor forsigtighed ved at tage nogle forholdsregler.

– Jeg vil lære dem at holde afstand, når de fyrer af, bruge en spand med sand, når de tænder raketter og aldrig gå tilbage til en fuser. Hvis nogen kommer til skade, efter de har været til min demonstration, vil jeg godt nok blive ked af det. Jeg vil give de unge information, så de får et godt nytår.

De fem fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Powered by Labrador CMS