Auken sprøjter penge i friluftsliv

8. februar 2013 05:30 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Auken sprøjter penge i friluftsliv
Billede mangler

En bæredygtig legeplads, der benytter vand fra oversvømmede områder til at danne en skøjtebane, er bare én idé til en ny friluftspolitik, som miljøminister Ida Auken (SF) fredag lancerer.

 

– Vi skal bruge naturen. Rigtigt mange mennesker er slet ikke klar over, hvor stort et potentiale, vi har lige uden for døren. Jeg vil gerne have så mange mennesker, der deltager som muligt, siger hun.

Friluftspolitikken bliver baseret på otte pejlemærker. Hovedpunktet er, at alle skal have adgang til naturen uanset alder og bopæl. For at føre politikken ud i livet, bliver der hver måned i resten af 2013 udloddet 50.000 kroner til de bedste ideer, som befolkningen kommer med. Ideer kan sendes ind på siden »Idéstorm«, som Naturstyrelsen står bag.

Her kan borgere lægge deres ideer op til skue for andre friluftsinteresserede. Tanken er, at de mest spidsfindige og originale ideer bliver samlet sammen. Hver måned kåres den bedste idé, og de 50.000 kroner, der følger med, skal bruges til at føre projektet ud i livet.

– På den her måde kan alle være med til at tage ejerskab på en ny friluftspolitik i Danmark. Ideerne skal selvfølgelig følges, sådan at projekter rent faktisk bliver til noget, siger Ida Auken.

Den bedste idé hver måned skal tilkobles en projektansvarlig. Hvis det eksempelvis er en folkeskoleklasse, der har indgivet en idé til en ny slags legeplads, kunne den ansvarlige blive klasselæren, der får ansvaret for at få projektet på benene.

Landets største friluftsorganisation, Friluftsrådet, glæder sig over den ny friluftspolitik. Rådet, der har 92 landsdækkende foreninger under sig, håber, at det ikke bare bliver en politik fra ministeriet, men at kommuner, organisationer og civilsamfund vil gå ind og deltage i at føre politikken ud i livet.

– I et velfærdssamfund som vores betyder friluftspolitikken meget. Den rekreation, der ligger i at være i naturen, kobler sig til mange politiske emner. Eksempelvis sundhed, miljø, trivsel og kulturen, siger Anker Madsen, leder af den politiske afdeling i Friluftsrådet.

Sundhed og trivsel er også et af pejlemærkerne for den nationale friluftspolitik, hvor der eksempelvis er et mål om, at socialt udsatte skal kunne få gavn af politikken. På samme måde er der også et mål om, at politikken skal kunne give læring for både børn og voksne.

Hvordan de forskellige mål skal føres ud i livet, vil ministeren ikke spå om.

– Jeg tror, danskerne bedst kan vurdere, hvordan de vil kunne få glæde af naturen, og derfor lader jeg det også være op til dem. Jeg har bare forsøgt at sætte nogle rammer sammen med de forskellige organisationer, der allerede er ude i naturen,« siger Ida Auken.

De nye projekter skulle også gerne kunne give vækst og arbejdspladser. Ministeren forestiller sig, at iværksættere og virksomheder, der kan se en god forretningsmulighed i at udvikle et projekt, vil deltage i »idéstormen«.

De forskellige projekter skal kunne gennemføres inden 2015.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu