Australien indfører grimme cigaretpakker

17. april 2012 18:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Australien indfører grimme cigaretpakker
Billede mangler

Hvem skal bestemme udseendet af de australske cigaretpakker?
Tre høringsdage i retten i Canberra kridter banen op til kamp mellem den australske regering og flere forskellige tobaksfirmaer. Cigaretgiganterne forsøger at forhindre en lov, der træder i kraft til december, og som vil forbyde logoer på pakkerne.
Den australske regering har vedtaget, at alle cigaretter skal pakkes i samme slags grønne pakke med store skræmmebilleder og advarsler for at gøre dem så utiltalende som muligt for forbrugerne. Tobaksindustrien kræver kompensation for loven, som de hævder “konfiskerer deres varemærker”.
– Tobaksindustrien har ikke en chance for at vinde sagen, men de gør, hvad de altid gør, når en ny regel kommer dem på tværs – de trækker tiden ud, siger Niels Them Kjær, der er projektleder for Kræftens Bekæmpelses rygestopgruppe, om søgsmålet.
I Irland havde tobaksindustrien held med at få en lov, der skulle gemme cigaretpakkerne væk i butikkerne, udskudt i næsten seks år, før det kom til en retssag, som tobaksfirmaerne trak sig fra øjeblikkeligt.
Niels Them Kjær mener, at det er den samme strategi, der gør sig gældende i Australien nu. Tobaksindustrien vil trække flest muligt penge ud af forbrugerne, inden de nye vilkår træder i kraft.
Storbritannien, New Zealand og Canada er alle klar til at vedtage de ensartede og logofri skræmmepakker, hvis det lykkes den australske regering at gennemføre lovgivningen uden erstatningskrav.
Tobaksindustrien tog straks affære, da Australien vedtog loven i november 2011.
– Selv om vi støtter en fornuftig tobaksregulering, støtter vi ikke reguleringer, der lægger unødvendige hindringer i vejen for driften af tobaksmarkedet, udtalte verdens største tobaksfirma, Phillip Morris, i en erklæring, da loven blev vedtaget.
– Det kommer også til Europa. Hvornår er ikke til at sige, for jeg tror, at tobaksindustrien vil bekæmpe disse cigaretpakker hvert eneste skridt på vejen, siger Niels Them Kjær.
Neutrale og umærkede cigaretpakker var på den danske dagsorden under valgkampen i 2011, da det var en del af SF’s sundhedsudspil. Forslaget blev aldrig gennemført, men Niels Them Kjær vurderer, at hvis det lykkes for Australien, vil Danmark følge trop kort efter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu