Avis: Carl Bildt blev hvervet af CIA

15. marts 2013 15:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Avis: Carl Bildt blev hvervet af CIA
Billede mangler

SVERIGE: Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, blev i starten af 1970erne hvervet af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA. Det skriver den svenske avis Aftonbladet fredag.

 

Avisen har fået indsigt i dokumenter, som angiveligt skulle vise den tætte kontakt mellem Bildt og amerikanerne. Den gav sig blandt andet udslag i, at den dengang 23-årige Carl Bildt blev knyttet til et projekt, der skulle bekæmpe kommunismen og samtidig styrke svenske kontakter til NATO, som Sverige heller ikke dengang var medlem af.

En del af dokumenterne er angiveligt kommet til offentlighedens kendskab som en del af den enorme mængde diplomatisk korrespondance, som Wikileaks offentliggjorde sidste år.

CIAs udvælgelseskomite betegnede dengang Bildt som »en klog realist og en virkelig tænker«, ligesom han blev spået en lysende fremtid i sit parti, det konservative Moderaterna.

Senere tog Carl Bildt selv kontakt til den amerikanske ambassade i Stockholm for at få skabt adgang til amerikanske politikere, og i 1975 noterede ambassadøren, at Bildt anmodede om at måtte træffe embedsmænd med ansvar for Sovjet. Der er desuden notater i dokumenterne, hvor CIA anmoder om nye kontaktpersoner til Carl Bildt.

Det mest opsigtsvækkende i de gamle dokumenter er dog, at Carl Bildt tilsyneladende informerede amerikanerne om de regeringsforhandlinger, som han selv var en del af i 1976. Amerikanerne vidste med andre ord besked om den tre-parti-regering, der var undervejs, længe før den svenske befolkning fik besked, skriver Aftonbladet.

Carl Bildt stiller sig afvisende over for oplysningerne. På sin Twitter-profil skriver politikeren, der var statsminister fra 1991 til 1994: »Af hønen er der knap en fjer tilbage i dag.«

Til en journalist fra Aftonbladets konkurrent, Expressen, siger Carl Bildt:

»Det er en enorm and af Aftonbladet. Nybegyndere. De skylder mig en forklaring.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu