Bäckmans karriere lakker mod enden

8. februar 2013 16:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bäckmans karriere lakker mod enden
Billede mangler

I en alder af 62 år erkender Per Bäckman, at trænerkarrieren lakker mod enden.

Tre svenske mesterskaber, to sølvmedaljer og foreløbig fire VM-turneringer som cheftræner for det danske landshold er højdepunkterne på den lange og minderige vej.

31. maj udløber hans kontrakt med Danmarks Ishockey Union. Aftalen er, at han tager et år mere, hvis Danmark kvalificerer sig til OL i Sochi 2014.

Kikser det i Vojens, ligger det i luften, at VM til maj i Stockholm er sidste gang, han står i spidsen for landsholdet, selv om en eventuel kontraktforlængelse endnu ikke har været et tema i DIU.

Coachen, der skal bygge et nyt landshold op med henblik på OL i 2018, må nødvendigvis være yngre end Per Bäckman, som til den tid vil være 67 år.

Landsholdsarbejdet bliver hårdere og hårdere med spillerne spredt for alle vinde, og det bliver ikke mindre kompliceret af talenternes flugt til USA og Canada.

– Jeg lever på mit engagement og det kick, sporten giver mig. Man ved aldrig, hvad der hænder, når man kommer op i årene. Om man stadig har helbredet, siger han.

I juni 2009 blev han ramt af en blodprop i lungerne og var sygemeldt i tre måneder, men siden har han været fit for fight.

Per Bäckman er utvivlsomt den mest passionerede coach, landsholdet har haft. Et følelsesmenneske med temperament og nerve. Han lever og dør med sit hold, er altid veloplagt og har glimt i øjet.

Og der er ikke noget med uld i mund hos coachen fra Västerås. Talen er klar og direkte, og der står respekt om ham. Selv om han ikke lægger fingrene imellem i sin kritik, er han hundrede procent spillernes mand.

I den lange række af landstrænere, denne signatur har mødt siden 1970, vil Per Bäckman indskrive sig i top-3 sammen med sine to landsmænd Jim Brithén og Mikael Lundström.

Jim Brithén var sportschef i perioden 1996-2001 og skabte fundamentet for det arbejde, Mikael Lundström (2001-06) og Per Bäckman byggede videre på.

Med de gode erfaringer, DIU har til Sverige, vil det være naturligt at fortsætte i det svenske spor, når Per Bäckman en dag siger farvel.

– Jeg troede, jeg havde haft mit sidste trænerjob, da jeg blev fyret i Frölunda, men i foråret 2008 kom tilbuddet fra DIU. Min tid i Danmark er den bedste i min karriere, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu