Baconprop stopper farlig næseblødning

12. marts 2012 13:59 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Baconprop stopper farlig næseblødning
Billede mangler

En 4-årig pige med en sjælden blødersygdom, blev reddet af bacontern. Læger havde i fem dage kæmpet med at stoppe pigens næseblod, før en læge, og tidligere soldat, foreslog at putte et stykke bacontern op i pigens næsebor.
På mindre end 48 timer havde bacon-tamponen stoppet blødningen, og nu bliver pigen i USA konsekvent behandlet med bacon, når hendes sjældne sygdom, glanzmann thrombasthenia, forhindrer hendes blodlegemer i at koagulere, det skriver Videnskab.dk på baggrund af en artikel fra et videnskabeligt tidsskrift i USA.
I Danmark bliver resultaterne modtaget med en vis portion skepsis.
“Jeg ville nok være lidt bekymret med hensyn til hygiejnen – inklusive risikoen for smitte med bakterier, som undertiden desværre findes i fødevarer. Med mindre man kan skaffe steril bacon,” siger Marek Zak, der er børnelæge på Rigshospitalet, til Videnskab.dk.
Samtidig vil han dog ikke helt afvise, at bacon kan have en hjælpende effekt.
“Jeg vil ikke være arrogant og sige, at det ikke virker. Men det kommer bag på mig, at det virker,” siger han.
Helt tilbage i 1800-tallet blev bacon brugt til lignende formål, men siden fik behandlingen et dårligt ry grundet infektioner.
Ifølge den, er der to mulige forklaringer på, hvorfor bacon hjælper blodet med at danne sår.
For det første kan det være, at saltet i baconen får blodkarrene i næsen til at trække sig sammen, så blødningen standser.
Derudover kan bacon have en høj såkaldt vævsfaktor. Det er et protein, der hjælper blødninger med at stoppe og sår til at dannes.
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu