ANNONCE

Bæ-skandalen fortsætter: Her er der også fare for roskildesyge

30. januar 2017 17:42 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Siden den 27. januar er der udsendt flere advarsler mod frosne bær, der kan give kraftig diarré, opkast og kvalme.

Bæ-skandalen fortsætter: Her er der også fare for roskildesyge
Du risikerer at skulle have hovedet i tønden, hvis du spiser frosne bær med nedenstående specifikationer. Modelfoto: Scanpix

I flere dage har Newsbreak.dk kunnet berette om, at den er helt gal med frosne jordbær, der sælges forskellige steder i landet under forskellige navne. Spiser du de pågældende bær, risikerer du at skulle bruge en god del af din kommende tid på eller nær ved et toilet. Der er nemlig påvist såkaldt norovirus i flere pakninger med bær, og nu er den så gal igen, så advarslen er blevet udvidet yderligere.

Det meddeler Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse mandag aften. Her fremgår det, at der – som det var tilfældet 27. januar – er tale om frosne jordbær af mærket “Gestus”, der altså kan indeholde norovirus. Den kendes mere populært under navnet Roskildesyge, og det kan resultere i voldsom diarré, kvalme og opkast.

Ifølge Fødevarestyrelsen vil smitte med Roskildesyge-virus komme til udtryk med symptomerne efter typisk et til to døgn efter smitte, og varigheden af symptomerne er typisk et til tre døgn.

Fødevarestyrelsen råder derfor forbrugerne til at smide de frosne jordbær ud eller levere dem tilbage i den forretning, hvor de er købt. Hvis bærrene ikke varmebehandles, så virus dræbes, kan der opstå sygdom med norovirus.

Newsbreak.dk kontaktede Dagrofa, der står for salg af produkterne til fødevare-kæder i hele landet, da første tilbagekaldelse blev sendt ud. Dengang bad presseafdelingen om at få spørgsmål tilsendt på mail for at kunne besvare dem på bedst mulig måde. Dagrofa har lovet at vende tilbage, når de har fået svar på tilsendte spørgsmål, men det er altså endnu ikke sket. Derfor kan Newsbreak.dk ikke præcisere tilbagekaldelsen yderligere end nedenstående:

Mærke: Gestus
Nettovægt: 400 g
Produktionsdato: 23/9-2016 (ny dato), 11/10-2016 (ny dato) og 25/10-2016
Bedst før dato: 23/9-2018 (ny dato), 11/10-2018 (ny dato) og 25/10-2018
Lot-numrene: L6266xx, L6284xx og L6298xx  (xx angiver forskellige bogstavkombinationer)
EAN stregkode: 5701410376215
Pakket i: Belgien

Gestus-bærrene er solgt i MENY, SPAR, KIWI, min Købmand, Letkøb, Liva samt hos købmænd og kiosker uden for kæde.

Tidligere har Fødevarestyrelsen også advaret mod frosne jordbær af mærket “Dit Valg”.

Årsagen er den samme, men produktet er ikke helt.

Pakket: 06.10.2016
Bedst før dato: 06.04.2018
Lot-nummer: L 16280
EAN stregkode: 7340011459514
Pakket i: Polen

Det er Coop, der kalder disse jordbær tilbage, og de er solgt i hele landet i følgende butikker:

Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´brugsen, Brugsen, Fakta, Fakta Q og Coop.dk/MAD (netbutik).

Fakta

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu