Bagland ønsker en rød vækstplan

6. marts 2013 06:06 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bagland ønsker en rød vækstplan
Billede mangler

Mens regeringen har indledt forhandlinger med højrefløjen om Vækstplan DK, sender S og SFs bagland nu et ikke klart, men alligevel opsigtsvækkende signal til regeringen: Baglandet foretrækker en aftale om regeringens højprofilerede vækstplan med støttepartiet Enhedslisten.

 

Det viser en rundspørge fra Berlingske Research blandt 442 lokalformænd og byrådsmedlemmer, hvilket svarer til lidt mere end en tredjedel af baglandet. 43 procent af de deltagende politikere peger på Enhedslisten, 37 procent på borgerlige partier, og 20 procent svarer »ved ikke«. Det skriver Berlingske onsdag.

Især Socialdemokraternes bagland er splittet. 43 procent peger på blå blok, mens 39 procent peger på Enhedslisten. Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), er ingen døre endnu lukkede, men han skyder skylden på Enhedslisten for, at regeringen kigger mod højre efter en aftalepartner.

»Når man møder op til forhandlinger om en vækstplan og i bund og grund ikke mener, at der er behov for en vækstplan, og man møder op med syv ultimative krav, er det svært. Det er oplevelsen, at Enhedslisten ikke ønsker at gå i realitetsforhandlinger,« siger Magnus Heunicke, der understreger, at det er vigtigt at skelne mellem baglandets hypotetiske ønsker og deres realistiske forventninger.

Færre end fem procent af de deltagende lokalpolitikere mener, at det er realistisk, at regeringen kan indgå aftale og finde flertal for vækstplanen med Enhedslisten.

Omvendt peger knap 87 procent på, at det er mest realistisk, at regeringen kan finde flertal med de borgerlige partier.

»Det her er nok udtryk for, at nogle i baglandet kunne ønske, at Enhedslisten ville være mere konstruktive og indse, hvad der er nødvendigt for Danmark. Men det er jo så ikke situationen. Så ja, man kan godt have den holdning, at det ville være bedre, hvis andre var mere villige,« siger Magnus Heunicke.

Kigger man på regeringspartierne til venstre og højre for Socialdemokraterne, træder et tydeligt billede frem. Et klart flertal i det radikale bagland ønsker en aftale med de borgerlige partier, og et klart flertal i SFs bagland ønsker en aftale med Enhedslisten.

Det overrasker ikke SFs politiske ordfører, Jesper Petersen (SF).

»Jeg ville gerne kunne finde et flertal på venstrefløjen til regeringens politik, og jeg tror, at ræsonnementet hos vores tillidsfolk er, at vi helt gennemgående har flere værdier tilfælles med Enhedslisten end med Venstre og de Konservative. Omvendt har Enhedslisten altså ikke definitionsretten på, hvad god politik er, og der skal to til tango,« siger han.

Den radikale gruppeformand, Sofie Carsten Nielsen (R), peger på, at med en så omfattende og afgørende vækstplan vil et bredt forlig over midten være at foretrække – men hun fastslår samtidig, at med Enhedslistens krav er der »ikke andre at forhandle med end de borgerlige«.

Hos Enhedslisten afviser partiets finansordfører, Frank Aaen (Ø), at partiet ikke er med på at skabe vækst. Enhedslisten vil blot gøre det på anden vis end regeringen, blandt andet via større offentlige investeringer og grøn vækst. Aaen læser derimod baglandsrundspørgen som en rungende kritik af regeringen fra regeringens egne byrødder.

»Det er imponerende så stor en del af regeringens bagland, der mener, at vækstplanen skal laves sammen med os, når det, der er lagt frem fra regeringens side, så entydigt er lagt an på at lave en blå aftale. Det er jo en stor kritik af regeringen fra dens eget bagland,« siger Frank Aaen.

Forhandlingerne om regeringens vækstplan ligger stort set stille i indeværende uge, hvor flere folketingspolitikere er på udvalgsrejser.

Dog bliver der sendt papirer frem og tilbage mellem regeringen og Venstre og de Konservative, der forhandler Vækstplan DK sammen. Samtidig kører der sideløbende forhandlinger om reformerne inden for kontanthjælp og SU.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu