Bahrain: Abdulhadi al-Khawaja får nu retssag

30. april 2012 20:44 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Bahrain: Abdulhadi al-Khawaja får nu retssag
Billede mangler

Den sultestrejkende danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja får en ny retssag i Bahrain – det har en domstol i landet besluttet.
 
Den danske statsborger Abdulhadi al-Khawaja, der er idømt livstidsfængsel i Bahrain, får en ny retssag ved en civil domstol. Det besluttede en appeldomstol i den lille autoritære Golf-stat mandag.
 
20 andre oppositionsfolk, der også er idømt lange fængselsstraffe for at kritisere landets enerådende hersker, kong Hamad al-Khalifa, og kræve demokrati, får ligeledes deres sag genåbnet.
 
Men Abdulhadi al-Khawaja, der har sultestrejket siden februar, kommer ikke på fri fod, mens retssagen står på, skriver det statskontrollerede nyhedsbureau BNA i Bahrain.
 
Det bekræftes af hans forsvarsadvokat Mohammed al-Jishi, som deltog i mandagens retsmøde ved appeldomstolen.
 
Han fortalte, at dommeren fastslog, at ingen af de 21 dømte mænd kommer på fri fod. Alligevel mener han, at der er grund til en vis optimisme.
– Vi håbede på, at dommen blev annulleret. Men beslutningen giver os mulighed for at forsvare vores klienter, siger Jishi.
 
Så optimistisk er al-Khawaja kone Khadija al-Mousawi ikke. Hun mener, at styret i Bahrain blot er ude på vinde tid og afværge yderligere international kritik.
– Hvis de var seriøse, ville de sætte de dømte på fri fod under retssagen, sagde hun mandag.
 
Ifølge BBC kommer de nye retssager for en civil domstol – og altså ikke en militær domstol, hvor den dansk-bahrainske demokratiforkæmper sidste år blev idømt en livstidsdom for at opfordre til systemskifte i Bahrain.
 
En dato for den ny retssag er ikke fastsat.
 
Abdulhadi al-Khawaja, der boede 12 år i Danmark, før han tog tilbage til sit hjemland for at arbejde for reformer, har nu sultestrejket i mere end 80 dage i protest mod straffen, og hans familie siger, at han risikerer at dø.
 
Hans datter Maryam al-Khawaja siger, at hendes far er blevet bedøvet og tvangsfodret på det militærhospital, hvor han ifølge familien er blevet ført til og fortsat opholder sig.
 
Det danske udenrigsministerium arbejder videre ad diplomatiske kanaler for at få en afklaring på al-Khawajas sag, og få ham udleveret til Danmark.
 
Blandt andet har udenrigsminister Villy Søvndal (SF) presset på for at få udleveret dansk-bahraineren. Det samme har EU, FN og USA også.
Reuters
 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu